- Høyre vil rasere Velferds-Norge

Lo mener Høyre vil rasere velferds-Norge. Nå skal absolutt alt gjøres for å hindre at Erna Solberg blir statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerd Kristiansen, Landsorganisasjonens nestleder og mulig ny LO-leder etter Kongressen i mai, tar et nådeløst oppgjør med Høyre og statsminister kandidat Erna Solberg.

- Solberg er totalt fraværende i debatter om arbeidslivet. En regjering ledet av Erna Solberg og Høyre vil føre til at vanlige mennesker i Norge på sikt får det vanskeligere. Hvor velferdsordningene vil bli svekket for vanlige folk. Vi i Lo ønsker ikke et samfunn hvor forskjellene mellom fattig og rik skal bli større.

- Konsekvensene vil være at vanlige arbeidstakere må betale regningen, og det vil bli vanskeligere å være arbeidstaker, sier Gerd Kristiansen.

- Har Erna Solberg vært usynlig?

- Hun har ikke vært på banen når det gjelder arbeidslivet siden 2009. Høyre sender stadig ut signaler, men vi ser hvordan de stemmer i Stortinget i arbeidslivspolitikken. Samfunnet og arbeidslivet vil bli kaldere med Erna Solberg i statsministerstolen, fastslår Gerd Kristiansen.

- Dårligere liv
Lo og Kristiansen mener den norske modellen, hvor fellesskapet finansierer velferdsgodene, er den beste måten å organisere velferden på.

- En regjering med Høyre vil føre til skattelettelser for de som allerede har mest, og føre til dårligere sosial trygghet for folk flest. Et slikt samfunn vil vi ikke ha, sier Gerd Kristiansen.

- Mener du at vanlige folk vil få et dårligere liv i Norge med en ny regjering?

- Ja! På sikt vil konsekvensene av en Høyre-regjering føre til at vanlige mennesker i Norge får det vanskeligere.

- Mer urettferdighet
Gerd Kristiansen og Lo organiserer hver fjerde arbeidstaker i Norge. Nå vil den mektige fagbevegelsen bruke all makt de har, for å forhindre at Jens Stoltenbergs regjering må gå.

- Erna Solberg står for en helt annen politikk enn hva Lo ønsker. Vi vil fortsatt ha en fordeling av godene i samfunnet. Vi tror at gapet mellom fattige og rike vil bli større med Høyre-politikk. Vi opplever at dagens regjering forsøker å gjøre noe med fordelingen i samfunnet. En regjering med Erna Solberg vil bety større forskjeller og mer urettferdighet for vanlige mennesker, sier Gerd Kristiansen.

- Hva er problemet med Erna Solberg og Høyres arbeidspolitikk?

- Arbeidsmiljøloven kan bli svekket. Arbeidstidene for arbeidstakere vil bli dårligere, vi frykter arbeidstider lenger enn normal arbeidstid fra 06 til 17. Høyre vil forsøke å privatisere offentlige tjenester, noe vi mener vil føre til dårligere tilbud for brukerne og dårligere lønns- og arbeidsvilkår arbeidstakerne. Opparbeidede pensjonsrettigheter blir forringet. Vi frykter sosial dumping og et useriøst arbeidsliv. Høyre vil også forsøke å ødelegge den lønnsdannelse vi har fått til i Norge - det vil si solidariske lønnsoppgjør med vekt på sentrale forhandlinger. Høyre vil gjøre det lettere å bruke midlertidig arbeidskraft. Vår oppfatning er at Høyre vil forringe rettighetene til arbeidstakerne, sier Gerd Kristiansen.

- Har ikke privatisering av offentlig tjenester før til bedre tjenester?

- Nei! Det vi ser er at både tilbudet til brukerne og rettighetene til de ansatte blir dårligere. Vi skal gjøre det vi kan for å forhindre at sykehjem, hjemmetjenesten og sykehus blir privatisert. Vi godtar heller ikke at privatisering av skolene. Det vil føre til at fellesskolen blir undergravd og fellesskapet står igjen som tapere. Et slikt samfunn vil ikke Lo ha, og det skal vi gjør vårt for å bekjempe.

Vil gi millioner
- I dag samarbeider Lo tett med regjeringen og NHO, vil et slikt samarbeid fortsette med Erna Solberg som statsminister?

- Dagens regjering samarbeider med næringslivet og arbeidstakerorganisasjonen for å sikre velferden og arbeidsplasser. Vi har fått med oss at Høyre mener partene i arbeidslivet har for mye makt, sier Gerd Kristiansen.

- Vil Lo også i år gi millioner av kroner til Arbeiderpartiets valgkamp?

- Ja. Ved forrige valg bevilget kongressen 5 millioner. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å gi så det monner i år også. Ved siden av Lo vil flere av forbundene også bevilge penger til valgkampen. Vi skal gjøre absolutt alt som er i vår makt for å forhindre at Erna Solberg blir ny statsminister, sier Gerd Kristiansen.

- Tror du dere klarer å hindre at Erna Solberg vinner valget?

- Nå skal vi mobilisere det vi kan. Da vil vi sikre Jens og de rødgrønne fire nye år, sier Gerd Kristiansen.

SKAPER FRYKT :  Lo vil gjøre alt de kan for å hindre at Erna Solberg blir statsminister i Norge etter valget i september.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SKAPER FRYKT : Lo vil gjøre alt de kan for å hindre at Erna Solberg blir statsminister i Norge etter valget i september. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer