Høyre vil si ja til assistert befruktning av single - holder på nei til eggdonasjon

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner forsvarer avgjørelsen, men er forberedt på motstand fra sine egne.

Sier nei: Høyres nestleder Jan Tore Sanner legger fram prinsipprogramkomiteens forslag til resolusjon om bioteknologi på Høyres sentralstyremøte. Flertallet sier nei til eggdonasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sier nei: Høyres nestleder Jan Tore Sanner legger fram prinsipprogramkomiteens forslag til resolusjon om bioteknologi på Høyres sentralstyremøte. Flertallet sier nei til eggdonasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne våren kan det være duket for omfattende liberaliseringer når Stortinget skal behandle regjeringens bioteknologimelding.

Så lenge Stortinget og partiene får gjøre opp seg mellom, er det flertall på tvers av de ulike blokkene for flere ulike saker, deriblant eggdonasjon.

Høyre er splittet i både dette og flere andre bioteknologispørsmål, og bestemte seg for å utsette de vanskelige diskusjonene på fjorårets landsmøte til i år.

Da partinestleder Jan Tore Sanner presenterte Høyres forslag til prinsipprogram mandag, ble det klart at partiets programkomite vil gå inn for fortsatt nei til eggdonasjon og ja til assistert befruktning av enslige.

- Bakgrunnen for at flertallet sier nei er at man mener eggdonasjon bryter prinsippet om at den som føder barnet også skal være den genetiske moren, slik jeg også stiller meg bak, sier Sanner til Dagbladet.

Forsvarer valget

Når det gjelder assistert befruktning av enslige, argumenterer han for at det allerede et tilbud i mange av Norges naboland. Nå er tiden moden for en modernisering også i Høyres linje, mener han.

- I 2011 ble det åpnet for assistert befruktning av lesbiske. Jeg mener tiden nå er moden for at også enslige kan få assistert befruktning etter en vurdering av om man kan bli en trygg og god forelder, sier Sanner.

- Hvordan vil du beskrive linja programkomiteen nå legger seg på?

- Jeg mener det er en linje i god Høyre-ånd, hvor vi går forsiktig fram samtidig som vi åpner opp der det er gode argumenter for å gjøre det, sier Sanner.

Bestemmes i april

Landsmøtet skal ta stilling til spørsmålene i starten av april.

Sanner mener det er nesten helt åpent hva som da kan skje.
Han vil heller ikke spekulere i hva som blir utfallet av behandlingen av bioteknologimeldinga i Stortinget denne våren.

- Vi har ikke vurdert hensynet til andre partier og hva de mener når vi har tatt våre standpunkter. Hva som blir utfallet i Stortinget gjenstår å se. Nå er det viktig for meg at Høyre har gode diskusjoner, og at landsmøtet trekker sine konklusjoner, så vil det være førende for hva vi mener i Stortinget, sier Sanner.

- I sakene hvor det er flertall selv uten Høyre; vil dere gjøre noe for å stoppe de liberaliseringene i Stortinget?

- Nei, Stortinget fatter de vedtak Stortinget vil. Det som er viktig for meg er at vi har en god prosess i Høyre, og at vi konkluderer på landsmøtet, sier Sanner.

- Kunne KrF ha fått stanset liberaliserenger på bioteknologiområdet dersom de hadde blitt med dere i regjering?

- Jeg vil ikke ha noe formening om det. Nå er ikke KrF en del av regjeringen, og det betyr at regjeringen fremmer standpunktene som regjeringen mener er riktige, og Høyre trekker konklusjonene vi mener er riktige, sier Sanner.

Unge Høyre skuffet

Ap er skuffet over at Høyre sier fortsatt nei til eggdonasjon.

- Det er skuffende at Høyre vil nekte kvinner den samme hjelpen menn har hatt siden krigen, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol, som mener Høyre avslører at de ikke er et likestillingsparti når de går inn for å forby eggdonasjon.

Også i eget parti vekker avgjørelsen fra programkomiteen i dag reaksjoner.

Komiteen er splittet i både spørsmålet om eggdonasjon, assistert befruktning av enslige og surrogati, som de også vil si nei til.

Unge Høyres Sandra Bruflot står bak to av dissensene.

- Dette gjør at Unge Høyre har en enda større jobb foran oss før landsmøtet. Høyre burde si ja til eggdonasjon på lik linje med sæddonasjon og hjelpe par der kvinnen gjør at de ikke kan få barn, sier Bruflot i en kommentar til Dagbladet.

Hun er den eneste som går inn for surrogati i prinsipprogramkomiteen.

- Det er ti år siden sist Høyre diskuterte prinsipprogrammet, og det er bra at landsmøtet også tar stilling til spørsmålet om surrogati. Jeg synes det er bra at diskusjonen blir løftet og at Høyre blir utfordret litt, sier Bruflot.

Partiet vil dessuten beholde dagens fosterdiagnostikk, noe som innebærer at bruken ikke skal utvides av den omdiskuterte NIPT-testen.

Det skal heller ikke tilbys tidlig ultralyd.

Komiteen åpner imidlertid for økt bruk av genterapi og genredigering i mindre alvorlige tilfeller, så lenge det har medisinsk nytte.​

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer