Høyre vil språkteste fireåringer

Oslo Høyre forslår å innføre språktester for fireåringer. Hvis barna ikke består testen, skal de få tvungen norskopplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ved flere grunnskoler i Oslo har mer enn halvparten av elevene kritisk svake leseferdigheter. Dette er et alvorlig samfunnsproblem som vi vil sette inn store krefter for å løse, sier Bård Folke Fredriksen, leder av Oslo Høyres programkomité og gruppeleder i bystyret i Oslo til Aftenposten.

Han sier også at Oslo-skolen har helt spesielle utfordringer med 35 prosent minoritetsspråklige elever som snakker bortimot 110 språk.

- Også disse barna har krav på tilpasset opplæring, men i dag får altfor mange av dem problemer på skolen, sier Folke Fredriksen.

Oslo Høyre mener fireårskontrollen er rett tid og sted for å avdekke eventuelt manglende norskkunnskaper. Testen skal gjøres av fagfolk. Hvis barna ikke har gode nok norskkunnskaper vil Folke Fredriksen at barna skal få obligatorisk språkopplæring.

De elevene som fremdeles ikke har nådd et akseptabelt språklig nivå ved utgangen av tredje klasse, vil Oslo Høyre sende på frivillig lese- og skrivekurs på sommerstid.

(NTB)