LEGGER FRAM PLANER:  Erna Solberg og Høyre kommer i formiddag med sitt forlag for formueskatt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LEGGER FRAM PLANER: Erna Solberg og Høyre kommer i formiddag med sitt forlag for formueskatt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Høyre vil trappe ned formueskatten

I dag legger Høyre fram sine planer for formueskatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå legger Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner fram partiets planer for den omdiskuterte formueskatten.

— Høyres forslag til nedtrapping av formueskatten vil gjøre at gründere og eiere av små- og mellomstore bedrifter slipper å betale formueskatt. Småsparere som i dag må betale formuesskatt på bolig og banksparing vil også slippe formuesskatt, sier Erna Solberg, ifølge en pressemelding på partiets hjemmeside.

Høyre vil trappe ned formueskatten ved å heve bunnfradraget til 20-25 millioner kroner i perioden 2013-2017. I tillegg vil de redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent.

- Høyre ønsker et rettferdig skattesystem som belønner arbeid og investeringer i norske arbeidsplasser der alle med skatteevne betaler skatt, sier Solberg.

Høyre mener at formueskatten favoriserer multinasjonale selskaper og rike nordmenn som har flyttet ut av landet, fordi formuesskatten kun betales av norske eiere bosatt i Norge.

- Forslaget vil føre til likebehandling mellom bedrifter eid av nordmenn og bedrifter eid av utlendinger og som konkurrerer i Norge, sier Solberg.

Om dagens forslag skaper stor glede blant Høyre-velgere, er langt fra sikkert. Hver tredje Høyre-velger  mener formueskatten er nødvendig for å sikre at de aller rikeste betaler skatt, viser en undersøkelse InFact har gjort for VG.

Der kommer det fram at 42,6 prosent er «enig» og «helt enig» på spørsmålet om formueskatten skal beholdes for å skatte de rikeste i Norge. Bare 30 prosent vil fjerne formueskatten.

Høyre og Frp hevder stadig at formueskatten er skadelig for næringslivet. Men blant velgerne, er synet mer delt. 34 prosent svarer at de er «uenig» eller «helt uenig» i at formuesskatten er skadelig, mens knappe 30 prosent mener det motsatte.

Dagbladet følger pressekonferansen og kommer med mer.