ABORTLOVEN: Høyre vil stramme inn abortloven, det reagerer Helga Pedersen (Ap) på. Foto: Colourbox
ABORTLOVEN: Høyre vil stramme inn abortloven, det reagerer Helga Pedersen (Ap) på. Foto: Colourbox Vis mer

- Høyre vil tvinge kvinner til å bære fram barn uten hjerne

Helga Pedersens (Ap) uttalelser får Bent Høie (H) til å rase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Under trontaledebatten på Stortinget sa Arbeiderpartiets Helga Pedersen at Høyre vil tvinge kvinner til å bære fram barn uten hjerne.

Det hun da viser til er at det i programmet til Høyret står at de vil endre abortloven, slik at eugenisk indikasjon, at det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet, fjernes som selvstendig grunn til abort etter 12. svangerskapsuke.

- Politisk tekst Dette fikk Høyres Bent Høie til å rase. I et innlegg hos NRK.no skriver han at Pedersen rett og slett tar feil. Høie legger ikke skjul på at de ønsker å stramme inn abortloven.

- Pedersen må nesten stole på at vi som skriver Høyres program vet hva vi selv mener. Eugenisk indikasjon skal ikke fjernes, det gjør det kun som et selvstendig kriterium. Det vi har skrevet er en politisk tekst, ikke en lovtekst. Til en lovtekst kan vi også ha forskrifter, der det står hvordan loven skal brukes, sier Høie til Dagbladet.

- Det betyr at en ressurssterk og frisk kvinne, som er gravid med et barn med ryggmargsbrokk, ikke vil få innvilget abort. I tilfellet som Pedersen nevner, når en frisk og ressurssterk kvinne er gravid med et barn som ikke har utviklet hjerne, så vil kvinnen få innvilget abort, med bakgrunn i at det blir en stor belastning, sier Høie.

- Primitiv reaksjon Han presiserer at grunnen til at Høyre har dette på sitt program er at personer som har for eksempel downs syndrom eller ryggmargsbrokk, i dag opplever det som diskriminerende at politikere sier at deres liv gir selvstendig grunnlag for abort.

- Reaksjonen hans er primitiv. Jeg synes at det er et viktig poeng at familien selv må få ta et valg, sier Pedersen til Dagbladet. Hun sier at det er langt flere diagnoser som går inn under eugenisk indikasjon enn downs syndrom og ryggmargsbrokk.

Hun sier at Høyres forslag gjør at man forandrer abortavgjørelsen fra å være familiens avgjørelse til å være opp til abortnemndas skjønn.

- STRAMMER INN: Helga Pedersen ( AP ) reagerer på at Høyre vil stramme inn dagens abortlovgivning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- STRAMMER INN: Helga Pedersen ( AP ) reagerer på at Høyre vil stramme inn dagens abortlovgivning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg skal ikke bagatellisere at det er et vanskelig valg å ta, men det overrasker meg at et parti som ønsker forandringer og ny politikk ønsker å skru klokka 40 år tilbake i tid, sier Pedersen.

Bent Høie sier at problemet med at abortnemndas skjønn kan variere ikke er nytt.

- Slik er det i dag også, men det har ikke noe med vårt forslag å gjøre. Variasjonene i abortnemndas vurderinger har gjort at det er skapt en nasjonal klagenemnd. Dette er en utfordring vi må jobbe med, både med dagens lovverk og vårt forslag, sier Høie.

 

- FEIL:  
Bent Høie (H) sier at Pedersen rett og slett tar feil. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- FEIL: Bent Høie (H) sier at Pedersen rett og slett tar feil. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer