Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre ville boikotte Gro

Tidligere miljøvernminister Wenche Frogn Sellæg (H) ga i 1983 den norske delegasjonen instruks om å si at Norge ikke skulle gå inn for Gro som leder av FNs miljøkommisjon, skriver Dagsrevyens Einar Lunde i boka «Safari».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frogn Sellæg sier hun ikke husker å ha gitt instruksen. Men ekspedisjonssjef Jan Abrahamsen sier han ble så overrasket at han ba statsråden gjenta det hun hadde sagt.

- Jeg kan ikke huske at jeg ga en slik instruks, det var ikke drøftet i regjeringen, og det var en så stor sak at jeg ikke kunne ta avgjørelsen alene, sier Frogn Sellæg til Dagbladet. Hun er i dag overlege i medisin ved Namdal sykehus, var studievenninne av Gro og en av dem som har holdt kontakten med henne gjennom alle år. De to har aldri diskutert denne saken.

Hun sier at Abrahamsen er en troverdig mann, men mener dette må bero på en eller annen form for misforståelse.

Boka «Safari» tar blant annet for seg maktkampen og intrigene rundt opprettelsen av FNs miljøkommisjon og oppnevnelsen av Gro som formann. Saken kom opp på et styremøte i FNs miljøorganisasjon UNEP i mai 1983.

- Vi fikk instruks om å gå inn for opprettelsen av miljøkommisjonen, men skulle også be om at de enkelte regjeringer ble konsultert om medlemmer og formann for kommisjonen, sier Abrahamsen.

- Hvis det kom opp forslag på et navn, skulle vi si at vi ikke hadde noen kandidat. Da forslaget på Gro Harlem Brundtland kom, sa vi også det.

«Norge har ingen kandidat til den internasjonale miljøkommisjonen,» var den formelle beskjeden Abrahamsen ga på styremøtet i Nairobi.

- Jeg er også overbevist om at Gros navn ble nevnt i samtalen jeg hadde med Frogn Sellæg da jeg fikk instruksen. Jeg er riktignok ikke 100 prosent sikker, men det var jo kjent at Gro kunne bli foreslått, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media