Høyre ville ha poseavgift allerede i 2010

Hadde avgiften i sitt alternative statsbudsjett.

ENIGE OM POSEAVGIFT: Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten (t.v.) bekrefter at poseavgiften var med allerede i partiets alternative statsbudsjett for 2010. Her fra 5. juni, da de borgerlige ble enige om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
ENIGE OM POSEAVGIFT: Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten (t.v.) bekrefter at poseavgiften var med allerede i partiets alternative statsbudsjett for 2010. Her fra 5. juni, da de borgerlige ble enige om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens Frp, KrF og Venstre i flere dager har kranglet om hvem som først kom på ideen å få den etter hvert så omtalte poseavgiften på 1,50 kr inn i budsjettforliket, har Høyre sittet på sidelinja. Nå kommer det fram at det dominerende regjeringspartiet tidligere selv har foreslått poseavgiften.

- Det stemmer. Jeg satt selv i Høyres finansfraksjon på Stortinget da vi utformet alternativt statsbudsjett for 2010, og husker godt at en poseavgift ble tatt med, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten til Dagbladet.

- Hvorfor er ikke dette blitt nevnt før i dag, etter at de andre borgerlige partiene har strides om dette i dagevis?

- Ingen har spurt, humrer Flåtten.

I Høyres alternative budsjett for 2010 skulle poseavgiften være på 1 krone og bare gjelde plastposer. Det skulle innbringe 800 millioner ekstra i statskassa.

- Lett å glemme Høyres fortid som poseavgiftsparti kommer opp i dag fordi Nettavisen viderebringer et utspill fra Terje Strøm, tidligere finanspolitisk rådgiver i Høyre, nå sjeføkonom og partner i selskapet NyAnalyse.

- Sannheten må på bordet. Det er pussig at Høyre ikke er nevnt - men det er jo lett å glemme i løpet av fire-fem år, sier Strøm til Dagbladet om hvorfor han kommer med denne opplysningen nå.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland nevnte allerede fredag, etter at budsjettforliket ble kjent, flyktig overfor Dagbladet at avgiften har vært med i tidligere alternative budsjetter. Men det var før munnhoggeriet mellom de tre andre borgerlige partiene.

Strøm sier han er overrasket over at poseavgiften nå, etter budsjettforliket, er blitt et stridstema. Selv talte han varmt for innføringen av avgiften før Høyre og Frp la fram det opprinnelige budsjettet i oktober. Han beskrev overfor E24 poseavgiften som et «kinderegg». Det står han for også i dag.

- Poseavgiften bidrar både til å minske skadene på miljøet, samtidig som regjeringen kan kutte i andre avgifter, sier han.

- Frp må frikjennes Økonomen mener Frp urettmessig har fått skyld i ordskiftet etter at poseavgiften ble kjent. Per Sandberg forklarte i dag morges, på NRK Radios «Politisk kvarter», at han selv tok initiativet til å få med avgiften i budsjettet, etter å ha lest KrF og Venstres alternative budsjett, og skjønt at dette var noe alle de fire partiene kunne enes om.

- Frp må frikjennes, de er det eneste partiet som aldri har hatt denne avgiften i sitt alternative budsjett. Å gå god for den er Siv Jensens kjipe plikt for å sikre enighet om budsjettet, sier Strøm, som i dag også blogger om utspillet.

Høyres finanspolitiske talsmann Flåtten synes fokuset bør ligge på at de fire borgerlige partiene er blitt enige om et budsjett, og trekker fram poseavgiftens fordeler, i likhet med Strøm.

- Det er veldig uinteressant hvorvidt Venstre og KrF har tatt etter Høyre her. Med denne avgiften får vi en viss miljøvirking, og kan skaffe penger til andre gode formål, sier han.

- Sammen siden 2010 KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset opplyser til Dagbladet at både de, Høyre og Venstre fremmet forslag om plastposeavgift på 1 krone i 2010.

- De tre partiene har stått sammen om dette siden da, sier hun.

Venstres stortingsgruppe, ved pressesjef Jens Christian Kolstø, avstår fra å kommentere opplysningen om Høyre og poseavgiften.

Poseavgiften

• Ny avgift som legges på bæreposer av plast og papir. Avgiften er forhandlet fram i budsjettforliket mellom de fire borgerlige partiene.

• Avgiften, på 1,50 kr, vil ventelig innbringe 1 milliard kroner ekstra i statskassa.

• Frp, Venstre og KrF har gjensidig beskyldt hverandre for å lansere ideen om avgiften.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer