KAN BLI VRAKET: Thorbjørn Jagland (63) kan bli vraket som leder av Nobelkomiteen. Om Høyre får det som de vil kan han bli erstattet av Kofi Annan eller Carl Bildt, melder VG. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAN BLI VRAKET: Thorbjørn Jagland (63) kan bli vraket som leder av Nobelkomiteen. Om Høyre får det som de vil kan han bli erstattet av Kofi Annan eller Carl Bildt, melder VG. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Høyre vurderer å bytte ut Jagland

Om Høyre får det som de vil kan han bli erstattet av Kofi Annan eller Carl Bildt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland kan bli vraket som leder av Nobelkomiteen. Om Høyre får det som de vil kan han bli erstattet av Kofi Annan eller Carl Bildt, melder VG.

Til høsten blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen, når Høyre får to og Frp et medlem av komiteen, som i alt har fem medlemmer. Høyre-topper ønsker etter det VG erfarer å utnytte flertallet til å bytte ut Thorbjørn Jagland, som har ledet komiteen siden 2009. Perioden hans utløper neste år og Jagland har ikke signalisert at han ønsker gjenvalg.

Jagland og komiteens tildeling av fredsprisen til Barack Obama i 2009 og hans rolle som generalsekretær for Europarådet trekkes fram som årsaker til at Jagland kan bli byttet ut.

Tre personer nevnes som aktuelle til å overta etter Jagland: Tidligere utenriksminister Jan Petersen, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og sittende utenriksminister i Sverige, Carl Bildt fra Høyres søsterparti Moderaterna.

Tidligere statsminister Kåre Willoch gir sin fulle støtte til Annans kandidatur.

- Han er en meget verdifull personlighet. Jeg må si at jeg synes dette forslaget har mye for seg. Det er veldig mye som taler for at det bør velges en leder som ikke er en tidligere norsk politiker, sier Willoch til VG.

Annan ble tildelt Nobels fredspris sammen med FN i 2001.

(NTB)