Høyrebølgen er tilbake

Norsk venstreside er i krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kommunevalget viser at det er stor stabilitet i de politiske blokkene. Samtidig skjer det betydelige endringer av styrkeforholdet innenfor blokkene som kan påvirke både den nåværende regjeringen og samarbeidet på borgerlig side. SV gikk i natt på nok et valgnederlag som viser at partiet er inne i en langsiktig negativ trend. Det gode valget for Høyre og FrP bekrefter at høyrebølgen er tilbake, denne gang mer konsolidert og solid enn tidligere. Sentrumsblokken viste også brukbar form, og kan ikke avskrives som viktig politisk faktor i tida framover.

Valget bekrefter at norsk politikk har fått en fordelingsnøkkel som grovt sett gir 40 prosent til Arbeiderpartiet og venstresida, 40 prosent til Høyre og FrP og 20 prosent til sentrumspartiene. Denne gang er det særlig Høyres gode valg og FrP’s soliditet og landnåm i nye distrikter, som peker seg ut. Fra å være et parti med en meget ustabil velgermasse, har FrP utviklet seg til å bli en bevegelse med trofaste supportere. Siv Jensen og hennes flokk har dessuten fått bedre fotfeste i de nordligste fylkene. I sum betyr dette at vi går mot en politisk situasjon hvor to jevnstore høyrepartier forvalter en meget betydelig del av velgermassen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer