Høyrebølgen velter inn

Høyrebølgen velter nå med full kraft inn over landet. Høyre fortsetter sin kraftige framgang, og Jan Petersens parti er nær dobbelt så stort som sist høst. I tillegg har velgerflukten fra Fremskrittspartiet snudd. Carl I. Hagens parti vokser igjen etter konstant tilbakegang i over et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For Arbeiderpartiet fortsetter de elendige tilstandene. Vel tre måneder før valget er oppslutningen nede på 26,7 prosent. Trøsten kan være at partiet har klart å snu stemningen like før de to forrige valgene. Det kan jo skje igjen, selv om det nå begynner å haste.

Fortsatt har bortimot tredjedelen av velgerne ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på eller om de skal stemme i det hele tatt.

Bondevik

Størst tilbakegang denne måneden har imidlertid Kristelig Folkeparti, som er tilbake på et mer normalt nivå etter blaffet ved partiets landsmøte i april. Sentrumspartiene samlet har nå samme oppslutning som Høyre alene. Og de to høyrepartiene har nesten 40 prosent av velgerne bak seg. Ikke rart at framtredende Høyre-folk har begynt å snakke om et samarbeid med Fremskrittspartiet etter valget.

Høyresida

Selv med SVs framgang har den tradisjonelle venstresida i norsk politikk ikke større oppslutning enn de to høyrepartiene. I tillegg kommer så sentrum. I tidligere tider var det omtrent likevekt mellom de såkalte blokkene.

Forklaringen på den kraftige høyrevinden er den sterke vektleggingen på skatter og avgifter i den politiske debatten den siste tida. Mens velgerne tidligere var mest opptatt av helse- og eldrespørsmål, har skatter og avgift overtatt dominansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer