HØY STEMNING: Byrådsleder Monica Mæland og ordførerkandidat Trude Drevland jubler allerede på Høyres valgvake i Bergen. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
HØY STEMNING: Byrådsleder Monica Mæland og ordførerkandidat Trude Drevland jubler allerede på Høyres valgvake i Bergen. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Høyredamene jubler i Bergen

Byrådsleder Monica Mæland og Høyres ordførerkandidat Trude Drevland jubler allerede etter de første prognosene i Bergen, men avstanden til Arbeiderpartiet blir mindre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): De første prognosene for Bergen tilsier at sittende byrådsleder Monica Mæland kan forberede nye forhandlinger med KrF og Frp. Det er de samme tre partiene som sitter i byråd i dag.

De første prognosene i Bergen bygger på forhåndsstemmer, som er avgitt over en lengre periode. Det er derfor all grunn til å regne med at tallene vil endre seg utover kvelden.

Mindre avstand Høyre får 33 prosent av stemmene blant forhåndsstemmene i Bergen. Arbeiderpartiet får 29,8 prosent. Avstanden er mindre enn det fleste meningsmålingene har vist den siste tida.

- Ettersom vi bare har forhåndsstemmene å forholde oss til, må vi ta forbehold. Hvis disse tallene holder seg, vil vi gjøre det beste kommunevalget i Bergen på 20 år, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup til Dagbladet.

Byrådsleder Monica Mæland og Høyres ordførerkandidat Trude Drevland jublet høyt da de første prognosene kom. Mæland sier til at det er helt fantastisk om tallene holder seg for Høyre, men hun vil foreløpig bare kommentere tallene for hele landet.

Champagne - Hvis disse tallene holder seg utover kvelden, vil jeg  unne Erna et godt glass champagne, sier Monica Mæland.

De første tallene tilsier at det sittende byrådet med Høyre, KrF og Frp kan fortsette. De har tilsammen 35 kandidater av i alt 67, men KrF og Venstre er også invitert av Arbeiderpartiet. Sentrum er som vanlig i vippeposisjon i Bergen, noe de har vært i flere tiår.
Etter 2003 har de samarbeidet på borgerlig side.

- Åpen dør - Vår dør står åpen til sentrum. Venstre og KrF har hjertesaker som passer godt med vår politikk. Jeg tenker på eldreomsorg for KrF og politi og ruspolitikk for Venstre, sier Harald Schjelderup.

Fylkesmann Lars Sponheim sier at forhåndsstemmene tyder på at velgerne har søkt mot det trygge etter 22. juli.

- Det er trygt og traust å stemme Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre, som også ser ut for å gjøre et godt valg. Vi så også før 22. juli at ytterpartiene SV og Frp gikk tilbake, sier Sponheim, som følger med på valget fra sidelinja ved Studentsenteret i Bergen.

FORNØYD: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup kan oppnå det beste valget i Bergen på 20 år. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FORNØYD: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Harald Schjelderup kan oppnå det beste valget i Bergen på 20 år. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer