Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alternativhøyre-aktivist siktet

Høyreekstrem amerikaner sa han ville til Norge for å bekjempe omskjæring - siktet for rystende dobbeltdrap i Portland

Medpassasjerer så to kvinner ble trakassert på toget. Da de forsøkte de å gripe inn, ble mennene selv drept.

SIKTET: Jeremy Joseph Christian (35) er siktet for hatkriminalitet og brutale knivstikkinger på et tog i Portland i Oregon. Foto:&nbsp;<span style="font-family: inherit; background-color: inherit;">PPB / Splash News</span><p><br>
</p>
SIKTET: Jeremy Joseph Christian (35) er siktet for hatkriminalitet og brutale knivstikkinger på et tog i Portland i Oregon. Foto: PPB / Splash News


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Jeremy Joseph Christian (35) er siktet for hatkriminalitet og for å ha drept to medpassasjerer på MAX-toget i Portland i den amerikanske delstaten Oregon, melder The Oregonian.

- Christian satt på toget da han begynte å rope det som best kan beskrives som hatefulle ytringer om flere etnisiteter og religioner, opplyser politiet, ifølge The Guardian.

RYSTET: Guvernør i Oregon, Kate Brown på en pressekonferanse om knivstikkingene. Foto: AP Photo/Gillian Flaccus
RYSTET: Guvernør i Oregon, Kate Brown på en pressekonferanse om knivstikkingene. Foto: AP Photo/Gillian Flaccus Vis mer

To unge kvinner, hvorav den ene skal ha vært kledd i hijab, var ofrene for Christians ytringer. Da andre medpassasjerer forsøkte å gripe inn, ble tre av dem knivstukket.

Ricky John Best (53) og Taliesin Myrddin Namkai Meche (23) ble drept. Den tredje ble ikke livstruende skadd.

Alternativhøyre

Knivangrepet skjedde fredag kveld, men Christian flyktet fra åstedet. Lørdag morgen ble han siktet for hendelsen, som har rystet byen på den amerikanske vestkysten.

Ifølge The Guardian har Christian vært en høylytt og profilert deltaker på folkemøtene til det såkalte alternativhøyre. Avisa viser til en video fra et folkemøte 29. april hvor Christian står kledd i et amerikansk flagg og utfører nazihilsener. Også på Facebook-profilen sin har han åpent lagt ut nynazistisk materiale.

Her nevner han blant annet den norske debatten om omskjæring av gutter.

- Jeg vil ha en jobb i Norge med å kutte hodet av folk som omskjærer babyer, skriver han og linker til en artikkel fra Jerusalem Post om norske Fremskrittspartiets forslag om et omskjæringsforbud.

ONE LOVE: En hjerteformet krans er hengt opp til minne om de to togpassasjerende som ble drept fredag i Oregon. Foto: AP Photo/Gillian Flaccus
ONE LOVE: En hjerteformet krans er hengt opp til minne om de to togpassasjerende som ble drept fredag i Oregon. Foto: AP Photo/Gillian Flaccus Vis mer

- De er helter

Alternativhøyre er ei løst sammensatt gruppe på ytterste høyre, som under fjorårets presidentvalg gjorde seg godt synlige som energiske støttespillere for Donald Trump. Nasjonalisme, raseteori, antifeminisme, islamofobi, homofobi, antisemittisme og hvit makt er sentrale elementer i bevegelsen.

Mennen som grep inn mot Christian, og som måtte bøte med livet, hylles nå som helter.

- De ble angrepet fordi de gjorde det rette. Deres handlinger var modige og uselviske. De burde være et eksempel og inspirasjon for oss alle. De er helter, sier ordfører Ted Wheeler på en pressekonferanse, ifølge CBS News.

Hele Norges coronakart