SENDTE LIVE: Stephen Yaxley-Lennon var ved åstedet og omtalte ulykken som et terrorangrep. Politiet konkluderte senere med at ulykken med elleve skadde var en trafikkulykke. Video: RosaRodaNews / Twitter Vis mer Vis mer

Tok grovt feil om trafikkulykke

Høyreekstrem hevdet at påkjørselen i London var terror

Stephen Yaxley-Lennon ventet ikke på politiets etterforskning. Han sendte live fra åstedet, og hevdet at påkjørselen var terror. Ifølge politiet er dette feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ettermiddag kjørte en bil ned flere fotgjengere ved Naturhistorisk museum i London, i et av byens travleste museumsstrøk. Politiet konkluderte lørdag kveld med at det var en trafikkulykke, og ikke en terrorhandling.

Men Stephen Yaxley-Lennon, grunnleggeren for den høyreekstreme protestbevegelsen English Defence League (EDL), ventet ikke på svar fra politiets etterforskning før han uttalte seg om motivet.

Først antydet Yaxley-Lennon at det var et terrorangrep i en video han publiserte på nett, men da avisen The Independent tok kontakt gikk han enda lenger.

Yaxley-Lennon operer nå under navnet Tommy Robinson.

- Sannsynligvis en konvertitt

Like etter hendelsen, før politiet hadde gått ut med noen informasjon om hva som forårsaket påkjørselen, rapporterte Yaxley-Lennon live fra ulykkesstedet.

- Det er et antatt jihad-angrep. Bak meg ligger Naturhistorisk museum der en mann kjørte ned folk på fortauet. Jeg sier antakelig, for vi vet ikke sikkert, sier Yaxley-Lennon i videoen, og fortsetter:

- Men det var en svart mann som kjørte. Sannsynligvis en konvertitt. Sannsynligvis er han på listen vår over personer vi mener man må følge med på.

Da avisa The Independent tok kontakt med Yaxley-Lennon på stedet, slo han fast at det var et «jihad terrorangrep». Selv om dette ikke var bekreftet hos noen myndigheter.

Ifølge The Independent tok en politibetjent også kontakt med Yaxley-Lennon på stedet for å si at politiet ikke hadde bekreftet at påkjørselen var et terrorangrep.

Flere får kritikk

Noen timer etter hendelsen publiserte politiet en offentlig uttalelse der de skrev at påkjørselen etterforskes som en trafikkulykke, ikke som en terrorhandling.

Søndag har flere profilerte personer fra ytterste høyre i Storbritannia fått kritikk for å ha brukt påkjørselen til å piske opp hysteri i sosiale medier, skriver The Independent.

Politiker Nigel Farage og spaltist Katie Hopkins er blant dem som får kritikk.

Før politiet konkluderte at påkjørselen ikke var en terrorhendelse tvitret Hopkins bilder fra ulykken med tekst som «London er ikke verdt risikoen» og «Skal vi forby alle biler? For det er sånn det virker, ikke sant».

Da politiet konkluderte med at påkjørselen ikke var terror slettet Hopkins uttalelsene fra Twitter.

Farage har derimot latt sine stå. Også den der han delte bilder fra ulykken, med en tekst om at det bor 3000 mistenkte terrorister i Storbritannia.

- De kan skade oss, skriver Farage.

Elleve skadet

Ifølge The Independent ble elleve personer skadet i påkjørselen, ingen fikk livstruende skader.

Flere øyenvitner forteller at det brøt ut panikk da bilen kjørte opp på fortauet.

- Folk hadde panikk, og det var ingen som forsto hva som skjedde. I tillegg var det mange politimenn som ropte «løp, løp!». Jeg var redd for terror, fortalte Enamul Houqe til Sky News.

Storbritannia er rammet av flere angrep den siste tiden. Siden mars har det vært fem angrep. Ved to anledninger bruke terroristene kjøretøy som våpen mot fotgjengere. I mars kjørte en mann ned flere fotgjengere på Westminster Bridge, før han satte kursen mot det britiske parlamentet. I juni skjedde et nytt terrorangrep, da tre gjerningsmenn kjørte ned fotgjengere på London Bridge, før de fortsatte til fots.