Høyreekstrem krangel om millionarv

Vigrid mener de er de eneste som fortjener den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går meldte først TV 2, og deretter flere andre medier, blant annet Dagbladet.no Ole Nicolai Kvisler skal få 250 000 kroner fra en arv høyesterettsadvokat Erik Gjems-Onstad er med på å fordele.

Kvisler er dømt for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.

Seint i går kveld sa Gjems-Onstad at det ikke lenger er aktuelt å gi Kvisler penger.

Og det er uklart hvem som i det hele tatt skal få millionarven som oslokvinnen Clara Weltzin, som døde 82 år gammel i februar i år, har satt Gjems Onstad, Egil Karlsen, Norvald Aasen og Bjarne Pettersen til å fordele.

Weltzin ville at arven hennes skulle fordeles til «organisasjoner og personer som vil arbeide aktivt mot fremmedinnvandring til Norge».

Aasen og Karlsen har vært aktive i Folkebevegelsen mot innvandring, mens Pettersen var aksjonsleder for Nasjonalt folkeparti på 80-tallet.

Men Karlsen har trukket seg fra styret. Og det er full uenighet mellom de tre andre om hvordan arven nå skal fordeles.

- En av de fire har trukket seg, og de tre andre er uenige. Da vil det heller ikke bli utbetalt noe, sier bobestyrer Sverre K. Berge til Dagbladet.no.

Høyreekstrem krangel om millionarv

Ifølge VG aksepterte ikke Bjarne Pettersen et forslag om hvordan midlene skulle fordeles. Han klaget derfor inn saken for forliksrådet i Asker sammen med Torgrim Berntsen som er daglig leder i den nynazistiske organisasjonen Vigrid.

De krevde at den høyreekstreme organisasjonen Norgespatriotene skulle få halvparten av arven. VG siterer i dag et brev fra Vigrid-grunnlegger Tore Tvedt og Torgrim Bredesen som skisserer hvorfor de bør få store deler av arven. De mener at det bare er de som har gjort seg fortjent til pengene.

Benjamin Hermansens mor, Marit Hermansen, reagerte i går kraftig på at mannen som drepte hennes sønn skulle bli tilgodesett med penger for ugjerningen.

- Det er helt grotesk og absurd, sa hun til Dagbladet.no.

- At de belønner min sønns drapsmann er så hårreisende som det kan få blitt.

Det rasistisk motiverte drapet på Holmlia i 2001 vakte enorm avsky og oppsikt, og førte til at titusenvis gikk i demonstrasjonstog mot rasisme.

Clara Weltzin etterlot seg et testamente der hun ber om at leiligheten hennes skal selges til norskfødt, født av norske foreldre, og at pengene fra salget skal gå til personer som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge.

Det er disse pengene det nå krangles om.

DE FORTJENER DET?: Vigrid mener de fortjener arven etter Clara Weltzin. Her utfører organisasjonen en såkalt nazidåp. Foto: Dagbladet
DE FORTJENER DET?: Vigrid mener de fortjener arven etter Clara Weltzin. Her utfører organisasjonen en såkalt nazidåp. Foto: Dagbladet Vis mer

TV 2 har publisert kvinnens testamente.