HÅNDGEMENG: En mann ikledd ei t-skjorte med hakekors havnet i håndgemeng under et arrangement ved University of Florida. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
HÅNDGEMENG: En mann ikledd ei t-skjorte med hakekors havnet i håndgemeng under et arrangement ved University of Florida. Foto: REUTERS/Shannon StapletonVis mer

Richard Spencer talte ved University of Florida

Høyreekstrem leder overdøvet under universitetstale

- Vi vil ikke ha nazi-hatet ditt! ropte motdemonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Sikkerhetstiltakene var massive og guvernøren hadde erklært unntakstilstand da høyreekstreme Richard Spencer gikk på talerstolen under et arrangement ved University of Florida i Gainesville torsdag.

IKKE VELKOMMEN: Høyreekstrem lederskikkelse, Richard Spencer. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP
IKKE VELKOMMEN: Høyreekstrem lederskikkelse, Richard Spencer. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP Vis mer

Han ble raskt overdøvet av høylytte motdemonstranter. Også utenfor auditoriet hvor han talte, ble stemningen amper, og det kom til et håndgemeng mellom en mann iført ei hvit t-skjorte med hakekors og motdemonstranter.

- Ikke i vår by! Ikke i vår delstat! Vi vil ikke ha nazi-hatet ditt! ropte menneskemengden som hadde samlet seg.

- Vil forandre verden

- Dere vet at det jeg sier her, vil forandre verden, sa Spencer under talen, ifølge Associated Press.

Han kalte også motdemonstrantene for «hylende idioter».

Spencer er lederen for det høyreekstreme National Policy Institute, og var blant annet mannen som fant opp begrepet alternativhøyre eller alt-right om bevegelsen på ytterste høyre, som har en noe mer intellektuell framtoning. Han fikk også mye oppmerksomhet da han i november i fjor ledet an da medlemmer av bevegelsen ropte «Heil Trump, heil our people, heil victory!» før medlemmene løftet hendene i en nazihilsen.

- Vi er personer som er mot multikulturalisme og masseinnvandring, og ser det som en trussel mot vår hvite identitet. Alternativhøyre er ei gruppe sinte, unge menn som ser at framtida er blitt stengt, og som forsøker å skape noe nytt, forklarte Spencer da Dagbladet intervjuet ham i fjor høst.

Borgerrettighetsorganisasjonen Southern Poverty Law Center beskriver ham som en av USAs mest prominente hvite nasjonalister, som jobber for et arisk land med «fredelig etnisk rensning».

Kostbart arrangement

Så snart Spencer begynte å tale torsdag, begynte motdemonstrantene å rope og bue mot ham til han ble fullstendig overdøvet. Auditoriet, som har plass til 800 personer, skal ha vært om lag halvfullt under talen. Bare rundt 30 av Spencers tilhengere skal ha møtt opp.

University of Florida har brukt mer enn 600.000 dollar (om lag 4,8 millioner kroner) på sikkerhetstiltak rundt arrangementet. Mer enn 500 polititjenestemenn var også utsendt.

Arrangementet var Spencers første offentlige opptreden siden han ledet an under nazimarsjen i Charlottesville i august hvor én motdemonstrant ble drept og mange ble skadd den påfølgende dagen.

Det har skapt mye oppstandelse og diskusjon da universitetet tillot Spencer å tale.

Etter først å ha gitt ham tillatelse til å tale tidligere i år ombestemte ledelsen ved universitet seg. De sa de ville huse ham av respekt for ytringsfriheten, men gikk langt i å gjøre det klart at han ikke var velkommen til å tale.

RØD VAN: Like etter at den første bilen kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville, gjorde denne røde vanen det samme. Angrepet i Charlottesville tok livet av én person, og 19 ble skadd. Video: CNN Vis mer