Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyreekstrem rasistleder slått ihjel i Sør-Afrika

Eugene Terreblanche drept med jernrør og macheter.

DREPT: Leder for den rasistisk AWB-bevegelsen i Sør-Afrika, Eugene Terreblance, ble slått til døde med jernrør og jungelkniver. Foto: AP Photo/SCANPIX
DREPT: Leder for den rasistisk AWB-bevegelsen i Sør-Afrika, Eugene Terreblance, ble slått til døde med jernrør og jungelkniver. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Lederen for den halvfascistiske og rasistiske AWB-bevegelsen i Sør-Afrika, Eugene Terreblanche, ble lørdag funnet drept på sin egen farm.

69-åringen ble slått til døde med jernrør og jungelkniver, opplyser AWB til den sørafrikanske nettavisen News 24.

Ingen er pågrepet etter drapet, men Terreblanche var en mann med mange fiender.

Terreblanche markerte seg i flere tiår som en av de mest fanatisk forsvarerne av det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika, og bygde opp en halvmilitær bevegelse av bevæpnede medlemmer som ofte marsjerte i sine khaki-uniformer.

Afrikaner Weerstandsbeveging (AWB) benyttet også hakekorslignende flagg, og bevegelsen hevdet på det meste å ha 70.000 medlemmer.

AWB forsøkte å sabotere Sør-Afrikas første demokratiske valg i 1994 ved å gjennomføre flere bombeattentater, og flere AWB-medlemmer ble også pågrepet for voldsbruk og drap opp gjennom årene.

Terreblanche bygde også opp Ystergarde, en såkalt elitestyrke innen AWB, som var i besittelse av store mengder våpen, ammunisjon og sprengstoff da politiet slo til mot dem.

Eugene Terreblanche markerte seg alt på 1960-tallet som en varm forsvarer for apartheid, og han gikk hardt ut mot daværende statsminister B. J. Vorster som omtalte som liberal.

Vorster var under andre verdenskrig en varm tilhenger av Adolf Hitler og regnes av historikere som apartheidsystemets far.


(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!