Høyreekstreme Alliansen får ikke delta på Arendalsuka likevel

Snur om Hans Jørgen Lysglimt Johansens deltakelse.

NEKTET: Hans Jørgen Lysglimt Johansen og Alliansen får ikke ha stand under årets Arendalsuka. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NEKTET: Hans Jørgen Lysglimt Johansen og Alliansen får ikke ha stand under årets Arendalsuka. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Det har kokt etter at det politiske arrangementet Arendalsuka besluttet å tillatte det høyreekstreme partiet Alliansen under årets arrangement. Nå får de ikke delta likevel, melder Agderposten.

Heller ikke organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) får lov til å delta.

- Rådet for Arendalsuka har etter å ha mottatt sterke reaksjoner fra enkeltmennesker, organisasjoner og politiske partier foretatt en ny vurdering. Arendalsuka er en arena for alle uavhengig av religion, hudfarge og politisk ståsted. Men organisasjoner som sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement, melder rådet i en Facebook-post.

- Arendalsuka mener på denne bakgrunn at deltakelse fra de nevnte to organisasjonene vil forhindre andre fra å delta, og tillatelsen til Alliansen og Sian trekkes derfor tilbake, skriver de.

Truet med boikott

Arbeiderpartiet truet i går med å boikotte arrangementet om Alliansen fikk stille.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng reagerer kraftig på at høyreekstreme Alliansen har fått ja til å delta med stand og markering under Arendalsuka.

- Jeg ble forbanna da jeg så det, sa Stenseng til Dagbladet i går.

Rådet for Arendalsuka besluttet først å tillate at Alliansen fikk delta med markering og stand. Ap-ordfører Robert Cornels Nordli og Aps fylkesordfører i Aust-Agder Gro Bråten stemte begge nei til Alliansens deltakelse, kunne Filter Nyheter fortelle tidligere denne uka.

Det var i februar at det først ble kjent at Arendalsuka - en politisk massemønstring som hvert år finner sted i sørlandsbyen i august - på nytt hadde sagt ja til at Alliansen kunne få stå på stand.

Holocaust «et propagandagrep»

Men da Alliansens leder Hans Lysglimt Johansen oppfordret til statskupp i Sverige, fikk arrangøren kalde føtter. Fagpersoner innen ytringsfrihet og ekstremisme ble invitert til et seminar på Litteraturhuset i Oslo for å få innspill og i etterkant innstilte Arendals rådmann Harald Danielsen på at Alliansen skulle nektes stand, men tillates å holde en markering, skriver Filter Nyheter.

En slik delt løsning ble det imidlertid ikke flertall for under rådsmøtet i forrige uke.

Alliansens leder Hans Lysglimt Johansen - som tidligere blant annet har hevdet at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser» og kalt holocaust «et propagandagrep» - kalte Aps boikottrusler beklagelig i et intervju med NTB:

I dag beskriver han utestengelsen som «trist for demokratiet».

- Dette er triste greier. Trist for demokratiet, trist for ytringsfriheten. Trist for Norge, sier han til NTB.

Han sier videre at han er svært skuffet over at Arbeiderpartiet «skal få diktere hvem som ikke skal få være med» og at Norge nå er «overtatt av politisk korrekthet som skal kjøres inn».

Saken oppdateres