Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyreekstreme bak London-bomben

Tre døde og 72 skadde er den foreløpige, dystre fasiten etter at London ble rammet av den tredje bomben på to uker. Denne gangen gikk bomben av i hjertet av Londons turiststrøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En høyreekstremistisk gruppe har tatt på seg ansvaret for også denne siste bomben, som rammet den kjente homsepuben Admiral Duncan midt i Soho. Puben ble redusert til en ruinhaug i løpet sekunder da eksplosjonen kom få minutter over halv sju britisk tid.

Ingen har kunnet bekrefte hvor mange mennesker som var i lokalet, men bombemennene kunne neppe valgt et travlere tidspunkt enn etter arbeidstid en fredag kveld.

Avrevne kroppsdeler

Tilbake i et hav av glasskår og røyk lå 15 svært hardt skadde mennesker. Tre av dem omkom, mens situasjonen ble beskrevet som kritisk for ytterligere tre sent fredag kveld. Flere måtte amputere lemmer etter å ha blitt brakt til sykehuset. Seksti andre kom til seg selv med mindre skader. De aller fleste av de omkomne og skadde var unge menn, mellom 20 og 30 år gamle.

En motorsykkelambulanse var raskt på stedet, og sjåfør Ken Murphy var den første som fikk oversikt over situasjonen.

- Jeg så et titalls hardt skadde mennesker som lå utenfor puben, og fem eller seks inne. Jeg så med en gang at en av dem var hinsides all hjelp. Andre hadde kroppsdeler revet av, armer og bein lå på underlige steder. Mange hadde brannsår. Mange blødde fra stygge kutt, sier Murphy.

Han beskriver puben som fullstendig rasert. Det brant på flere steder, glasskår lå overalt, all strømtilførsel var kuttet og deler av taket hadde rast ned.

Jernring

I løpet av kort tid var 15 ambulanser kommet til stedet, og politiet var i ferd med å slå en jernring rundt hele Soho. Gjester på nærliggende restauranter og puber ble evakuert, og 200 meter lenger bort i Old Compton Street ble kveldens forestilling av musicalen «Mamma Mia» avlyst. I de sene kveldstimene fredag var åstedet fremdeles avsperret.

Mistanken retter seg i første rekke mot høyreekstremistiske grupper i Storbritannia. En representant for en organisasjon som kaller seg White Wolf ringte fredag politiet og tok på seg ansvaret for bomben i Soho.

(NTB)