Høyreekstreme får utbetalt arvepenger

Høyesterett avgjorde, etter at Oslo-kvinne etterlot 2,5 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En to år lang krangel blant innvandringsmotstandere på ytterste høyre fløy er nå avgjort i Høyesterett.

Dermed er det klart for fordeling av arven etter Oslo-kvinnen Clara Weltzin. I sitt testamente etterlot hun 2,5 millioner kroner til personer eller organisasjoner som «arbeider mot fremmedinnvandring».

En av dem som trolig vil motta en større pengesum er Ole Nicolai Kvisler, ifølge TV 2. Kvisler ble dømt til 17 års fengsel for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen i 2001.

Intern krangel

Clara Weltzin oppnevnte en komité som etter hennes død skulle bestemme hvem som skulle få penger. Komiteen ble ledet av krigshelt og tidligere stortingsrepresentant Erik Gjems-Onstad.

Men komitémedlemmene ble uenige om de kunne utpeke sine egne kandidater eller om komiteen skulle følge flertallsprinsippet. Etter at Høyesterett nå har avvist anken etter dommen i lagmannsretten, er det klart at prinsippet om flertallsavgjørelse gjelder. Dermed er det opp til Gjems-Onstad og Norvald Aasen å bestemme hvem som skal få penger.

Vil ikke kommentere

Listen med mottakere var klar mandag. Som følge av den interne krangelen er samtlige personer med tilknytning til Vigrid skjøvet ut.

På den opprinnelige mottakerlisten fra 2008 skal det ha stått flere kjente navn, som den profilerte nazisympatisøren Tore Tvedt og leder for Norgespatriotene, Øyvind Heian, i tillegg til Ole Nicolai Kvislers mor.

Verken Gjems-Onstad eller Norvald Aasen vil kommentere dommen eller fortelle hvem som nå skal motta pengegaver.

Testamentfullbyrder, advokat Sverre K. Berge, bekrefter overfor TV 2 at pengene skal utbetales før påske. Heller ikke han kan kommentere hvem som tilgodeses.


(©NTB)

NYNAZISTER: Den drapsdømte Ole Nicolai Kvisler skal være blant mottakerne av arvepengene. Dette bildet er fra en nynazistisk markering i bydelen Bjørndalen i 2000. Foto: Jon Eeg/SCANPIX
NYNAZISTER: Den drapsdømte Ole Nicolai Kvisler skal være blant mottakerne av arvepengene. Dette bildet er fra en nynazistisk markering i bydelen Bjørndalen i 2000. Foto: Jon Eeg/SCANPIX Vis mer