- Høyreekstreme, men ikke psykotiske tanker

Her er de hittil ukjente vurderingene av Anders Behring Breivik i fengselet.

FENGSEL: Psykiater Terje Tørrissen er her på vei inn på Ila landsfengsel. Helsepersonell tilknyttet fengslet har hatt oppsyn med Breivik helt siden 26. juli i fjor. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FENGSEL: Psykiater Terje Tørrissen er her på vei inn på Ila landsfengsel. Helsepersonell tilknyttet fengslet har hatt oppsyn med Breivik helt siden 26. juli i fjor. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at han ble plassert på spesialcella på Ila landsfengsel har Anders Behring Breivik daglig hatt kontakt med leger, psykiatere og psykiatriske sykepleiere.

Ingen av dem har funnet tegn til psykose eller funksjonssvikt, som de første sakkyndige psykiaterne konkluderte med at han har.

- Ekstrem  En av de som har hatt tettest oppfølging av ham, psykiater Arnhild Flikke fra Bærum DPS som i perioder har møtt ham ukentlig, Hun konkluderter på følgende måte allerede i september i fjor, får Dagbladet opplyst:

- Hans politiske forestillingene er ekstreme, men de er ikke realitets- bristende i psykotisk forstand slik jeg vurderer dem sett opp mot min kjennskap til vanlig tankegods i det høyre-ekstreme miljøet (hvor islamer anses som den ytre fiende og mange politikere og pressefolk som en indre fiende som må bekjempes).

Den erfarne psykiateren konkluderer også med at Breivik ser ut til å være i stand til å skjønne at andre anser holdningene hans som ekstreme.

Stevnet som vitne Flikke konkluderer også med at han ikke er suicidal, i likhet med alle de andre som har undersøkt ham underveis i varetektsoppholdet.

- Jeg kan ikke uttale meg på grunn av taushetsplikten, sier Flikke til Dagbladet.

Breiviks forsvarere har stevnet henne som vitne i rettssaken.

Massemorderens livsgnist, som oppgis i prosenter fra 20 til 40 alt etter dagsformen hans, er oppgitt underveis. Dager da han lengter etter å lese aviser for å se hva som skrives om ham kan livsgnisten være lav, men helsepersonellet mener aldri at det er noen reell selvmordsfare, får Dagbladet opplyst. Han oppgir også at han savner dataspill.

Diskuterte politikk Breivik har diskutert både sitt kvinnesyn, bakgrunnen for sitt islamhat og andre sider av sin ideologi med psykiateren. Overfor Flikke benekter han også påstanden i den første sakkyndigrapporten om at han tror han vil bli statsoverhode i Norge. Han sier han bare er en fotsoldat, men fremholder at han er en del av et hemmelig nettverk og at statsoverhodet vil bli valgt av et "vokterråd".

Kort tid etter at den første sakkyndigrapportne konkluderte Flikke etter et besøk med at Breiviks «kampvilje» var som før og at det ikke er noe som tyder på realitetsbrist.

Hun konkluderer til slutt med at han kan ha en narsissistiskog dyssosial personlighetsforstyrrelse, noe også de siste sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, har konkludert med. Ifølge Flikke tenker han mye på at han nå er en kjent person, det er viktig for ham å bli beundret. Dette, hans mangel på empati og sett i sammenheng med at han fremstår forfengelig, er bakgrunnen for konklusjonen.

Igjen konkluderte hun med at hans forestillinger ikke er psykotiske, men som uttrykk for høyreekstremisme.

Lav fare for selvmord Dagbladet kjenner til at Aspaas og Tørrissen mener Flikkes rapporter er viktige.

PSYKIATERE: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim på vei ut fra Ila i fjor etter en samtale med Breivik. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
PSYKIATERE: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim på vei ut fra Ila i fjor etter en samtale med Breivik. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

Også annet helsepersonell, både psykologspesialister og leger, har vurdert Breivik på Ila. Dag for dag, fra 26. juli, har de skrevet rapport om Breiviks psyke. De konkluderer gjennomgående med at det er «lav fare for selvmord», får Dagbladet opplyst.

En psykologspesialist som undersøkte Breivik mot slutten av året konkluderer langt på vei på samme måte som Flikke. Vedkommende mener Breivik framstår som fastlåst i sin ideologi, men at han er i stand til å tilpasse seg på andre områder. Han konkluderer med at hvis Breivik lider av paranoid schizofreni, så må det være i en variant han ikke har kjennskap til eller mulighet til å identifisere.

Heller ikke avdelingslederen på Ila, der Breivik sitter fengslet, har sett at Breivik viser åpenbare tegn på psykose, erfarer Dagbladet.

Dermed er de første sakkyndige, psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, de eneste som har konkludert med at Breivik var paranoid schizofren.

UNDERSØKT I FENGSELET: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDERSØKT I FENGSELET: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer