Høyreekstreme miljøer er i vekst i Norge: PST frykter hevnaksjoner og voldsspiral

Men vil ikke utgjøre en stor trussel mot Norge i 2015, sier PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De organiserte høyre- og venstreekstreme miljøene i Norge vil i liten grad utgjøre noen trussel mot vårt samfunn i 2015, konkluderer Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Det høyreekstreme fiendebildet er i stor grad preget av en fiendtlig holdning til islam og innvandrere, særlig muslimer, og til myndighetene. Ifølge høyreekstrem retorikk må Norge forsvares mot fiendtlige krefter som er i ferd med å overta landet, leste PST-sjef Benedicte Bjørnland fra vurderingen under framleggingen onsdag.

- En potensiell terrortrussel knytter seg først og fremst til enkeltpersoner som er i stand til å handle på egen hånd eller i små grupper, skriver PST.

Les også: Frykter utenlandske spioner i norske selskaper

Frykter hevnaksjoner og voldsspiral Samtidig ventes det større aktivitet i enkelte lokale høyreekstreme miljøer, og PST sier dette i hovedsak skyldes påvirkning fra høyreekstremister i utlandet.

- Forebyggende mottiltak fra politiet og andre lokale aktører er viktig for å forhindre fremvekst av større organiserte miljøer, heter det i en pressemelding.

Les også: - Det foregår forsøk på å overtale, rekruttere og hjernevaske norsk ungdom

- De høyreekstreme, de venstreekstreme og de ekstreme islamistiske miljøene representerer polariserte ytterpunkter i dagens norske samfunn. En provoserende volds- eller terrorhandling fra et av miljøene kan på kort tid føre til protester og hevnaksjoner, skriver PST videre. (NTB)

Se Dagbladets terroravsløringer:
Rundt 150 med norsk tilknytning kjemper med IS og al-Qaida.
Her er islamistenes bakmann i Norge.
Derfor ble det slått terroralarm sommeren 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer