Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyreekstreme og anti-fascister i konfrontasjon i London

Anti-muslimsk demonstrasjon vekker avsky.

GATEKAMPER: Motdemonstranter møtte opp til den varslede anti-muslimske demonstrasjonen utenfor den halvferdige Harrow Central Mosque i London.  Foto: AP/Lefteris Pitarakis/SCANPIX
GATEKAMPER: Motdemonstranter møtte opp til den varslede anti-muslimske demonstrasjonen utenfor den halvferdige Harrow Central Mosque i London. Foto: AP/Lefteris Pitarakis/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I ettermiddag har et tusentalls høyreekstreme og anti-fascister tatt til gatene i Harrow i London. Det har vært stadige konfrontasjoner mellom de ulike gruppene, og politiet har ifølge The Guardian foretatt en rekke arrestasjoner og våpenbeslag.

Bakgrunnen for gatekampene er en varslet demonstrasjon utenfor en moske som er under bygging i Harrow.

De høyreekstreme organisasjonene English Defence League (EDL) og Stop the Islamisation of Europe (SIOE) ville organisere en anti-muslimsk demonstrasjon på åtteårsdagen for angrepene 11. september 2001.

Gnisninger
Gruppa Unite Against Fascism har på sin side mobilisert til en motdemonstrasjon, og i 17-tida i ettermiddag smalt det. Antall demonstranter er uvisst, men tilsammen var det mellom 1000 og 2000 personer som møtte opp til demonstrasjon og motdemonstrasjon. Det skal ha vært noen hundre høyreekstreme og opptil 1500 motdemonstranter. Det ble kastet mursteiner, flasker og kinaputter, skriver BBC. Politiet har beslaglagt en hammer, en meisel og flasker med klor.

- Det er skrekkelig. En gruppe menn løp nedover gata mot oss. Vi måtte gjemme oss sammen med et par unge muslimer inne i en butikk, sier et vitne til The Guardian.

PROTESTER: En høyreekstrem demonstrant blir ført bort av politiet.  Foto: AFP/Carl de Souza/SCANPIX
PROTESTER: En høyreekstrem demonstrant blir ført bort av politiet. Foto: AFP/Carl de Souza/SCANPIX Vis mer

- Det er virkelig ekkelt og vi kan fortsatt høre politihelikoptrene over oss. Jeg har aldri tidligere kjent denne typen gnisninger i Harrow.

Avlyste demo
Den anti-muslimske demonstrasjonen skulle begynne klokken 17.00 lokal tid. Men den ble aldri gjennomført som organisatorene ønsket det. Klokka 18.30 lokal tid skrev SIOE på sitt nettsted at demonstrasjonen var avblåst.

«Hvis du er på vei til demonstrasjonen, så ikke dra. Den avlyses nå. Politiet makter ikke å ta hånd om de muslimske motdemonstrantene. Politisjefen sier han ikke ønsker at noen av politimennene skal bli drept», skriver organisator Stephen Gash.

SPENT: Stemningen har vært i høyspenn i Harrow i dag. Her ser noen beboere på at høyreekstremister blir arrestert utenfor huset. Foto: EPA/ANDY RAIN/SCANPIX
SPENT: Stemningen har vært i høyspenn i Harrow i dag. Her ser noen beboere på at høyreekstremister blir arrestert utenfor huset. Foto: EPA/ANDY RAIN/SCANPIX Vis mer

EDL har arrangert flere lignende demonstrasjoner i sommer. I forrige uke ble 30 personer arrestert under en protest i Birmingham.

KAMPER: Flere hundre politimenn forsøkte å holde de to gruppene unna hverandre.  Foto: AFP/Carl de Souza/SCANPIX
KAMPER: Flere hundre politimenn forsøkte å holde de to gruppene unna hverandre. Foto: AFP/Carl de Souza/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling