Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyreekstreme ville overta feiringen

I Stockholm prøvde høyreekstreme grupper å overta feiringen av den svenske nasjonaldagen. Ifølge politiet marsjerte 800 nynazistdemonstranter i sentrum av hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nynazistene var kledd i uniformslignende klær, og flere av dem bar på svenske flagg.

Marsjen var regissert av Nationalsocialistisk front, som i mange år har brukt nasjonaldagen 6. juni til å gjennomføre nazidemonstrasjoner.

De høyreekstremes bruk av dagen er en av grunnene til at den svenske regjeringen har vedtatt at nasjonaldagen for første gang i år skal være en nasjonal fridag.

Ingen bataljer

Politiet stoppet ikke nazimarsjen, men den var åpenbart dårlig likt av andre som hadde tatt turen til sentrum på den nye fridagen. Demonstrantene, som gikk i stillhet gjennom gatene, ble møtt av ukvemsord, og ved ett tilfelle ble nazister dynket av vann, skriver Expressen.

– Dette er noe skit, sa et eldre par som betraktet opptoget av høyreekstreme flaggbærere.

Også venstreradikale antirasister hadde tatt turen til sentrum for å holde sine egne demonstrasjoner, men det skal ikke ført til bataljer mot nynazistene. Ingen skal ha blitt pågrepet av politiet.

Fikk blomst

MARSJERTE:
Nazidemonstrantene passerer Stockholms stadshus under demonstrasjonen mandag. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX
MARSJERTE: Nazidemonstrantene passerer Stockholms stadshus under demonstrasjonen mandag. Foto: Björn Larsson Ask/SCANPIX Vis mer

Utenfor slottet i Gamla Stan i Stockholm var det en helt annen stemning og markering av nasjonaldagen. Der ble nasjonalfeiringen innledet med at kongebarna Madeleine, Victoria og Carl-Philip åpnet slottsportene. Et hundretalls mennesker hadde kommet for å delta i seremonien, skriver Aftonbladet.

Like før slottsportene ble åpnet, sprang en liten jente i sverigedrakt bort til kronprinsesse Victoria med en blomst.

Den svenske nasjonaldagen ble også markert i Oslo. Mandag ettermiddag deltok blant andre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i den svenske feiringen i residensen til den svenske ambassadøren Mats Ringborg.

(ANB)

BRÅK I STOCKHOLM: Nazidemonstranter før avmarsjen i Stockholm mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!