Høyreekstremist dømt for trusler mot journalist

Forklarte at han sendte truslene i fylla.

MARSJERTE MED NAZISTER: Morten Lorentzen (55) marsjerer her sammen med nazistiske Den nordiske motstandsbevegelsen i Falun 1. mai 2017. Foto: Filter Nyheter
MARSJERTE MED NAZISTER: Morten Lorentzen (55) marsjerer her sammen med nazistiske Den nordiske motstandsbevegelsen i Falun 1. mai 2017. Foto: Filter NyheterVis mer

Høyreekstremist Morten Lorentzen (55) er i Moss tingrett dømt til 30 dagers fengsel for å ha truet Harald S. Klungtveit (37), redaktør i Filter Nyheter. Det er avisa selv som først melder dette.

Fikk strafferabatt

Dommen slår fast at straffen i utgangspunktet burde være 60 dagers fengsel, men gir halvparten av dette fordi Lorentzen erkjente straffskyld etter tiltalen, samt at det tok lang tid å få saken for retten.

- Det viktigste budskapet her er at du blir pågrepet av politiet, ransaket og havner i fengsel hvis du prøver å true journalister, sier Harald S. Klungtveit til Dagbladet.

- Jeg er også glad for at retten setter 60 dagers fengsel som et utgangspunkt, det bør alle de ekstreme miljøene merke seg, særlig de som har journalister som en uttalt del av fiendebildet, legger redaktøren til.

- Jeg har ikke fått diskutert dommen med min klient, så jeg vet ikke hvordan han stiller seg til den - men han er kjent med resultatet. Han erkjente også forholdene, resultatet er derfor ikke overraskende, opplyser Lorentzens forsvarer Rasmus D. Woxholt i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

Trusler etter omtale

Truslene fra Lorentzen kom etter at Filter Nyheter først omtalte hans deltakelse i en marsj i Falun 1. mai 2017, i regi av nazistiske Den nordiske motstandsbevegelsen, og etter at avisa en måned seinere skrev at grupperingen hadde fått avslag på å avholde en demonstrasjon i Fredrikstad.

«Ring meg nu, ditt SVIN! PeST SVIN! Hils din familieACHTUNG! RING NÅ!!! RASEKRIG!», «Fristen for å ringe meg er nu 23 min. Sitter 5 mim. fra et av dine familiemedlemmer! KARAKTERLØSE AFASVIN» og «Jævla svin! Nå skal du få kjørt ræva di den 29., altså» (…) «Og en liten opplysning: pass på familien, ‘a», er noen av SMS-ene Lorentzen sendte til Klungtveit i juni 2017.

TRUET: Redaktør Harald S. Klungtveit (37) fikk en rekke trusler mot seg og sin familie fra Lorentzen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRUET: Redaktør Harald S. Klungtveit (37) fikk en rekke trusler mot seg og sin familie fra Lorentzen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Moss tingrett, ved dommer Kjerstin Daler, konkluderer med at Lorentzens trusler var egnet til å framkalle alvorlig frykt, og henviser til en høyesterettsdom som sier at straffenivået i saker der journalister forsøkes skremt fra å omtale noen eller noe, «bør være markert høyere», dvs. bør utløse høyere straff enn ellers.

Lorentzen forklarte at han sendte truslene i fylla, men retten dømmer ham som om han var edru. Han dømmes også for å ha plaget Klungtveit med gjentatte oppringninger tidlig en morgen i juli 2017.

Hvit makt

Lorentzen har i flere tiår vært en kjent skikkelse i det norske høyreekstreme miljøet, og var ifølge Filter Nyheter sentral i hvit-makt-bevegelsen Blood & Honour på 90-tallet, under navnet Morten Bakke. I retten oppga han å nå være medlem av Folkebevegelsen mot innvandring.

- FOLK BLIR KVALME: Mira Svartnes Thorsen (35) var i Kristiansand sentrum da nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i byen. Her konfronterer hun gruppas talsmann, Per Öberg. Video: Mira Svartnes Thorsen Vis mer

Dagbladet var flere ganger i kontakt med Lorentzen sommeren 2017. Da benektet han både å være nynazist og ha koblinger til Den nordiske motstandsbevegelsen.

55-åringen hevdet å operere på vegne av «Aksjonsgruppe Ytringsfrihet», som ifølge ham kjempet for «nasjonal selvstendighet og et fredelig, fritt og uavhengig norsk Norge».

- Vårt blod og vår rase står sentralt. Den nordiske germanske rasen utgjør knapt 7 prosent av verdens befolkning, og masseinnvandringen blander ut vårt blod, sa han til Dagbladet.

Etnopluralisme

Lorentzen sa han bekjenner seg til etnopluralisme - oppfatningen av at raser og etniske grupper må holdes atskilt for å unngå genetisk og kulturell sammenblanding. Tankesettet er utbredt i nasjonalistkretser og er av kritikere beskrevet som «nyrasisme» og «kulturrasisme».

- Vi er for fri selvbestemmelse i eget land - det være seg om man er neger [sic], vietnameser, kurder eller nordmann, forklarte han.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar til dommen fra Morten Lorentzen.