Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyreekstremist vant nesten

PRAHA (Dagbladet): Etter gårsdagens triumf under valget i den østerrikske Kärnten-provinsen, er Jörg Haider (50) ett langt skritt nærmere sitt egentlige mål: Å bli Østerrikes neste forbundskansler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lykkes han i det ved det kommende parlamentsvalget i Østerrike, blir Haider den første høyreekstremist som vinner regjeringsmakta i Etterkrigs-Europa.

I går sendte han sjokkbølger langt ut over Østerrikes grenser da han var nær ved å vinne rent flertall ved valget i Kärnten.

Over 40 prosent av velgerne i Østerrikes sørligste provins stemte for Haider og hans Frihetlige Parti (FPØ) - over sju prosent flere enn ved valget for fem år siden.

Valget i Kärnten er det første i Østerrike der FPØ blir største parti.

Valgskredet skjedde etter en massemobilisering der Haider spilte på frykten for innvandrere.

Haiders høylytte krav etter triumfen er å bli valgt som regjeringssjef i Kärnten. Denne stillingen har han hatt en gang før, fra 1989 til 1991. Da måtte han gå av etter å ha lovprist Hitlers form for å holde folk i arbeid.

- I det tredje rike ble det gjennomført en ordentlig sysselsettingspolitikk, sa Haider. Han har aldri trukket tilbake uttalelsen.