Høyreekstremister boikotter nazist-klær

Araber kjøpte de norskinspirerte «Thor Steinar»-butikkene.

NAZIBOIKOTTES: Tidligere i år ble «Thor Steinar»-butikken «Tromsø» åpnet i Berlin. Nå har imidlertid primærmålgruppa, som er nynazister, bestemt seg for å boikotte butikkene, etter at kjeden fikk en arabisk eier. Foto: Nils Myklebost / SCANPIX
NAZIBOIKOTTES: Tidligere i år ble «Thor Steinar»-butikken «Tromsø» åpnet i Berlin. Nå har imidlertid primærmålgruppa, som er nynazister, bestemt seg for å boikotte butikkene, etter at kjeden fikk en arabisk eier. Foto: Nils Myklebost / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BERLIN (Dagbladet): - Merkevannvidd og konsumterrorisme har ingen framtid i våre kretser, melder «Aktionsgruppe Essen» på hjemmesida si.

Den løst organiserte foreningen av unge høyreekstremister, er blant de mange mørkebrune som nå vender ryggen til tøymerket som var blitt et symbol for dem.

Norge til sak
Siden starten rundt århundreskiftet satset to unge østtyskere på å kjøre opp det norske flagget som varemerket sitt, gjerne i kombinasjon med referanser til norrøn mytologi og vikinghistorie.

DEMO: Horder av demonstranter fra venstresiden trakk på gata i Tyskland i 2007, for å protestere mot «Thor Steinar»-butikkene.
Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DDP/SEBASTIAN WILLNOW
DEMO: Horder av demonstranter fra venstresiden trakk på gata i Tyskland i 2007, for å protestere mot «Thor Steinar»-butikkene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DDP/SEBASTIAN WILLNOW Vis mer

Siden den gangen er Thor Steinar blitt en slager som signal til omverdenen om hvor brukeren står politisk.

Den norske staten gikk til sak mot firmaet bak Thor Steinar og krevde for to år siden at det norske flagget må forbys brukt på denne måten. Dommeren ga Norge medhold, men saken er anket til en høyere instans.

Vil utvide
Rett over jul ble det klart at de to gründerne hadde solgt hele Mediatex GmbH til den arabiske foretningsmannen Faysal al Zarooni.

NORSK FLAGG: Nazistmerket er svært norskinspirert og bruker flagget på plaggene.. Den norske staten gikk i 2006 til sak mot kjeden for ulovlig bruk av flagget. Foto: EPA/SCANPIX
NORSK FLAGG: Nazistmerket er svært norskinspirert og bruker flagget på plaggene.. Den norske staten gikk i 2006 til sak mot kjeden for ulovlig bruk av flagget. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Fra å ha små og demonstrasjonsplagede butikker i Magdeburg, Leipzig, Nürnberg, Essen, Erfurt og Berlin — med navn som «Tromsø» «Tønsberg» og «Narvik» - ble det bebudet at merkevaren nå skal tilbys i egne butikker til kunder i 15-20 europeiske land.

Kjøpe klær av arabere?
Men bakmennene hadde gjort opp regnskapet uten å tenke på sitt eget publikum. Fremmedhat er tyske nynazisters fremste varemerke. Og at de skal kjøpe uniformene sine av arabere, er åpenbart mer enn mange på den ekstreme høyresida kan få seg til.

Men ikke nok med at produsenten av Thor Steinar er mørkere i huden enn de fleste tyskere. Den arabiske eieren har med de to siste kolleksjonene lagt ut så dyre produkter på markedet, at mange ikke lenger har råd til å følge med.

«Tønsberg»:  «Thor Steinar»-butikkene, kalt opp etter norske byer, blir ofte utsatt for vandalisme. Foto: Scanpix/REUTERS/Fabrizio Bensch
«Tønsberg»: «Thor Steinar»-butikkene, kalt opp etter norske byer, blir ofte utsatt for vandalisme. Foto: Scanpix/REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

Nazistene fra Essen nevner på sin egen hjemmeside at en jakke som i vanlig butikk koster 500 kroner, er seks ganger så dyr hos Thor Steinar. De påstår at mange unge har vært tvunget til å sette seg i gjeld, for å kunne møte likesinnedes krav om riktig antrekk.

Stadig flere nazigrupper sender nå sin støtte til oppropet om boikott. Hvis det først er blitt «ute» å gå med Thor Steinar, vil det også være fysisk farlig å fortsette med merket. Da blir klærne plutselig en invitasjon til juling fra «rett-troende». Dette kan hurtig utløse et økonomisk sammenbrudd for firmaet.

Førte kundene bak lyset
I 2004 ble en hel kolleksjon Thor Steinar beslaglagt av politiet — og senere destruert — fordi symbolene som ble benyttet til forveksling lignet dem fra SS, SA og andre kriminelle organisasjoner fra krigens dager.

RASENDE: Venstreaktivister blokkerer gata i Leipzig under sin demonstrasjon mot klesmerket i 2007. Foto:
AFP PHOTO DDP/SEBASTIAN WILLNOW/SCANPIX
RASENDE: Venstreaktivister blokkerer gata i Leipzig under sin demonstrasjon mot klesmerket i 2007. Foto: AFP PHOTO DDP/SEBASTIAN WILLNOW/SCANPIX Vis mer

Dette var et hardt slag for firmaets økonomi. Nå angripes Thor Steinars daværende eiere, fordi de ikke advarte alle nazister om hva som var skjedd. Etter at de selv var blitt klar over at symbolene på klærne deres var forbudt å bruke, lot de være å informere kundekretsen.

Derfor ble mange grepet av politiet og straffet, i tillegg til at de ble fratatt plaggene sine. Dresden-naziene hevder at dette viser hvordan de rå kapitalistene i Thor Steinar tenker mer på sin egen pengebok enn på kundenes ve og vel.

Sjefen dementerer
Direktør Uwe Meusel, som er en av de to opprinnelige grunnleggerne, svarer kort på forespørsel fra avisa Tageszeitung (taz), at han slett ikke har merket noe til synkende omsetning.

Men Meusel er også kjent for at han ikke alltid sier sannheten når pressen henvender seg.