PARTILEDER: Gyllent Daggry og Nikos Mihaloliakos fikk rett over 6 prosent av stemmene i det greske valget. Dermed er partiet landets tredje største. Foto: AP Photo/Petros Giannakoiuris
PARTILEDER: Gyllent Daggry og Nikos Mihaloliakos fikk rett over 6 prosent av stemmene i det greske valget. Dermed er partiet landets tredje største. Foto: AP Photo/Petros Giannakoiuris Vis mer

Høyreekstremt parti er Hellas' tredje største. Kan havne i regjeringsforhandlinger

Flere sentrale politikere fengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter helgas valg i Hellas ble det Høyreekstremt parti Gyllent Daggry landets tredje største.

Venstrepartiet Syriza ble valgets vinner med 36,3 prosent, etter at 99 prosent av stemmene var talt opp. Det holdt ikke til å få flertall i nasjonalforsamlingene alene.

Videre fulgte det konservative partiet Nytt demokrati - 8,5 prosentpoeng bak.  Gyllent Daggry var grekernes tredje mest poplulære med totalt 6,3 prosent og rundt 17 mandater.

PÅGREPET: Partileder Nikos Mihaloliakos er tidligere blitt fengslet av politiet. Foto: AP Photo/ Sooc/ Menelaos Myrillas
PÅGREPET: Partileder Nikos Mihaloliakos er tidligere blitt fengslet av politiet. Foto: AP Photo/ Sooc/ Menelaos Myrillas Vis mer

Det betyr at Syriza kan ende opp med å gå i forhandlinger med nettopp Gyllent Daggry, til tross for at deler av partiledelsen er i fengsel.

Ifølge NTB har partileder i Syriza Alexis Tsipras tre dager på å finne en koalisjonspartner.

Pågrepet I september 2013 ble flere av partiets framtredende politikere pågrepet av gresk politi. Blant annet lederen for det høyreekstreme partiet, Nikolaos Mihaloliakos. Han var da den første greske partilederen som var fengslet på over 30 år.

- Innenfor rammen av våre konstitusjonelle rettigheter vil vi bruke alle midler for å forsvare vår politiske ære. Alt er åpent. Gyllent daggry vil forsvare seg selv, sa partilederen etter pågripelsen.

I november 2013 mistenkte gresk politi at en ekstremistisk gruppe sto bak drapet på to medlemmer av det høyreradikale partiet.

De to ble skutt og drept ved partiets kontorer i Aten og politiet antok at venstreradikale antifascister sto bak.  Gjerningsmennene befant seg på en motorsykkel og skjøt mot partikontoret. To menn på 22 og 25 år ble drept, mens en 29-åring ble hardt skadd.

Kan forhandle Gyllent daggry har med sin anti-innvandringsretorikk de siste åra vokst raskt i popularitet til å bli landets tredje største parti og hadde i 18 representater i det greske parlamentet før helgas valg.

Det ser ut til å forbli slik også de neste åra.

STØTTE: Greske flagg og logoen til partiet Gyllent Daggry. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
STØTTE: Greske flagg og logoen til partiet Gyllent Daggry. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS Vis mer

Gyllent daggry ligger litt foran sentrumspartiet To Potami med litt under 6 prosent. To Potami, som er tilhenger av eurosonen, har tilbudt seg å være partner for venstrepartiet Syriza dersom Syriza ikke sitter igjen med rent flertall når fintellingen er over.

Om Syriza ikke skulle greie å danne regjering, går turen videre til partiet med nest flest stemmer, som er det konservative Ny demokrati, og deretter til det med tredje flest stemmer, som altså ser ut til å bli Gyllent daggry.

Syriza har gjort det klart at de ikke vil inngå samarbeid med noe parti som støtter EUs kriseprogram. Samtidig har det partiet som kanskje står Syriza nærmest, nemlig kommunistpartiet KKE, gjort det klart at de ikke vil være partner for Syriza, ifølge NTB.

I TOG: Personer viser sin støtte til Gyllent Daggry. Foto: AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki
I TOG: Personer viser sin støtte til Gyllent Daggry. Foto: AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer