Høyreekstremt parti er Hellas' tredje største. Kan havne i regjeringsforhandlinger

Flere sentrale politikere fengslet.

PARTILEDER: Gyllent Daggry og Nikos Mihaloliakos fikk rett over 6 prosent av stemmene i det greske valget. Dermed er partiet landets tredje største. Foto: AP Photo/Petros Giannakoiuris
PARTILEDER: Gyllent Daggry og Nikos Mihaloliakos fikk rett over 6 prosent av stemmene i det greske valget. Dermed er partiet landets tredje største. Foto: AP Photo/Petros Giannakoiuris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter helgas valg i Hellas ble det Høyreekstremt parti Gyllent Daggry landets tredje største.

Venstrepartiet Syriza ble valgets vinner med 36,3 prosent, etter at 99 prosent av stemmene var talt opp. Det holdt ikke til å få flertall i nasjonalforsamlingene alene.

Videre fulgte det konservative partiet Nytt demokrati - 8,5 prosentpoeng bak.  Gyllent Daggry var grekernes tredje mest poplulære med totalt 6,3 prosent og rundt 17 mandater.

Det betyr at Syriza kan ende opp med å gå i forhandlinger med nettopp Gyllent Daggry, til tross for at deler av partiledelsen er i fengsel.

Ifølge NTB har partileder i Syriza Alexis Tsipras tre dager på å finne en koalisjonspartner.

Pågrepet I september 2013 ble flere av partiets framtredende politikere pågrepet av gresk politi. Blant annet lederen for det høyreekstreme partiet, Nikolaos Mihaloliakos. Han var da den første greske partilederen som var fengslet på over 30 år.

- Innenfor rammen av våre konstitusjonelle rettigheter vil vi bruke alle midler for å forsvare vår politiske ære. Alt er åpent. Gyllent daggry vil forsvare seg selv, sa partilederen etter pågripelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.