Høyrefolk vil heller ha Jens enn Erna

Sviktes av egne velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingen ledere står så svakt i eget parti som Erna Solberg. Det viser Synovates meningsmåling utført i april på oppdrag av Arbeiderpartiet. 18 prosent av Høyres velgere svarer at Jens Stoltenberg er best egnet til å være statsminister. Bare 15 prosent foretrekker kandidaten fra deres eget parti.

-Tallene sier like mye om Erna Solberg som partileder enn statsministerkandidat. Hun er ikke særlig sterk i eget parti. Siv Jensen har en langt større tyngde blant sine egne enn Erna, sier Håkon Kavli i Synovate til Dagbladet.

De har stilt det samme spørsmålet i flere år og den siste målingen bekrefter tidligere resultater.

-Dette er ikke et tilfeldig utslag. Over tid ser vi at like mange Høyre-velgere ønsker seg Jens som Erna, sier Kavli.

Foss-effekten

Solberg depper ikke av målingen. Hun tilskriver det Foss-effekten.

-Det er ingen hemmelighet at mange i Høyre mener Per-Kristian Foss ville vært en god kandidat. Men partiet har valgt meg, sier hun til Dagbladet.

Synovate har ikke ført opp Foss på spørreskjemaet, men hele 31 prosent av Høyre-velgerne, flere enn i noe annet parti, peker på kategorien «andre» når de blir spurt om foretrukken kandidat.

SVAKE TALL: Minst like mange Høyre-velgere mener Jens Stoltenberg er like godt egnet til å være statsminister som Erna Solberg. Det bekymrer ikke Solberg som mener grunnen er at Høyre har så mange dyktige ledere. Foto: Gunnar Thorenfeldt
SVAKE TALL: Minst like mange Høyre-velgere mener Jens Stoltenberg er like godt egnet til å være statsminister som Erna Solberg. Det bekymrer ikke Solberg som mener grunnen er at Høyre har så mange dyktige ledere. Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

Tallene viser stabilt god oppslutning om Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er naturlig at sittende statsminister havner på topp, men han har et stort forsprang på resten, sier Kavli i Synovate.

Hyggelig

-Jeg ser det som en tillitserklæring til den politikken regjeringen står for, begynner Stoltenberg.

-Målingen sier ingenting om politikk, men om deg som statsminister?

-Ja, ok da. Det er hyggelige tall som inspirerer meg til å være statsministerkandidat også i 2009, svarer statsministeren.

Men meningsmåler Kavli kan også opplyse om et annet funn: Da de 13 prosent av Ap’s velgere svarte at «andre» enn Jens var den beste, pekte de spesifikt på Jonas Gahr Støre.

-Det er helt utmerket at vi har en populær utenriksminister, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Sponheims folk

Selv om Venstre foretrekker å regjere sammen med KrF og Høyre, er det bare tre prosent av Sponheims velgere som peker på Erna Solberg som best egnet statsminister. Hele 33 prosent av Venstres velgere ønsker Stoltenberg.

-Jeg tror målingen fanger opp det jeg har påpekt tidligere: Det finnes ingen åpenbar, borgerlig statsministerkandidat, sier Lars Sponheim.

STATSMINISTER DRØM: Jens Stoltenberg kaller målingen inspirerende.