Valg i Italia

Høyrekoalisjonen går mot seier:
- Men Berlusconis parti har ikke sjanse til å danne regjering

En høyreregjering regnes som det mest sannsynlige utfallet etter søndagens valg i Italia. Ifølge Italia-ekspert Steinar Stjernø går Berlusconis parti likevel mot valgtap.

VALGTAP: Italia-ekspert Steinar Stjernø mener Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, ikke har særlig store sjanser for å havne i regjering. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpix
VALGTAP: Italia-ekspert Steinar Stjernø mener Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, ikke har særlig store sjanser for å havne i regjering. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italias regjeringsparti, sentrum-venstrepartiet Partito Democratico, ser seg beseiret i søndagens valg. Natt til mandag erkjente landbruksminister Maurizio Martina derfor at valgresultatene var et nederlag for dem.

Valgdagsmålingen viser nemlig en oppslutning på under 20 prosent for partiet. Ifølge folkevalgt Andrea Marcucci har velgerne uttrykt seg klart og tydelig.

- Populistene har vunnet, og Partito Democratico har tapt, skriver Marcucci på Facebook.

Det betyr at høyrekoalisjonen er størst, men det betyr samtidig trøbbel for Italias tidligere statsminister, Silvio Berlusconi og hans parti - Forza Italia - som ikke lenger er størst.

Koalisjonen består av Berlusconis parti Forza Italia, Lega (tidligere Lega Nord), Fratelli d'Italia (Italias brødre), som alle er sterkt innvandringskritiske, og det mer liberale sentrum-høyre-partiet Noi con l'Italia (Oss med Italia), skriver NTB.

Skandale etter skandale

Berlusconi var Italias statsminister i tre perioder mellom 1994 og 2011. Han er den statsministeren i Italia som har sittet lengst siden etterkrigstida, men skandalene har kommet på rekke og rad for Berlusconi de siste årene.

I 2006 ble han anklaget for å ha bestukket en italiensk senator for å få vedkommende til å skifte side, og dermed velte sentrum-venstre-regjeringen som da satt med makten.

Han slapp likevel å sone dommen da en foreldelsesfrist slo inn før anken kunne ferdigbehandles, skrev nyhetsbyrået Reuters.

I 2012 ble Berlusconi dømt for skatteunndragelser. Han ble først dømt til fire års fengsel, men straffen ble siden redusert til ett år, og han fikk sone dommen i husarrest på grunn av høy alder. I tillegg gjorde han opp for seg ved å hjelpe til på et senter for pasienter med Alzheimer via samfunnstjenesten sin.

Dommen førte til at Berlusconi ble kastet ut av nasjonalforsamlingen.

Italieneren ble i 2014 også dømt til sju års fengsel for kjøp av sex fra en mindreårig, men ble frikjent for dette i ankesaken som gikk mars i fjor. Så seint som sommeren 2015 ble han dømt til tre års fengsel for korrupsjon.

Utestengt fra politikken

På grunnlag av lovbruddene er Berlusconi utestengt fra politikken fram til 2019. Det hindrer ham likevel ikke fra å delta. ​I søndagens valg fikk høyrekoalisjonen 35 prosent av stemmene. Det betyr, ifølge NTB, at høyrekoalisjonen til Italias tidligere statsminister har vunnet valget.

Ifølge Steinar Stjernø, professor i samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus (OsloMet) er saken imidlertid mer kompleks enn som så.

- Berlusconi kan delta i politikken så mye han vil, men han kan ikke ha noen offentlige verv før det har gått et år til. Han har deltatt aktivt i valgkampen, og kan spille en rolle i kulissene. Likevel framstår han og hans parti som en taper fordi det fikk færre stemmer enn koalisjonspartneren Det Ekstreme og fremmedfiendtlige Lega.

Styrkeforholdet i høyrekoalisjonen er i tillegg svært skjevt. Det vil si at Forza Italia ikke går mot valgseier. ​

- I øyeblikket går ikke Berlusconis parti, Forza Italia, mot valgseier. De er langt fra å danne regjering fordi de kun fikk 35 prosent av stemmene i søndagens valg. Det er bra, men de trenger 40 prosent av stemmene for å få flertall i parlamentet.

Oppsiktsvekkende

Sentrum-høyrekoalisjonens 35 prosent er ikke nok til å danne regjering – den trengte 40 prosent for å få flertall i parlamentet.

Valgdagsmålingene viser en oppslutning på 35,5 prosent til høyrekoalisjonen: 15,8 prosent til Lega, 14,5 til Forza Italia. Ellers består koalisjonen av Fratelli d'Italia, som alle er sterkt innvandringskritiske, samt det mer liberale sentrum-høyre-partiet Noi con l'Italia.

Ifølge Stjernø er det oppsiktsvekkende at Forza Italia har blitt mindre enn Lega.

- Lega, det fremmedfiendtlige partiet i nord, har oppnådd et av valgets største seire. Det vil si at styrkeforholdet i høyrekoalisjon er endret i fordel for høyregrupperingene. Det er negativt for Berlusconis del.

På grunn av Berlusconis partis lave oppslutning, svekkes Forza Italia. Dersom det mot formodning skulle bli en mindretallsregjering mellom høyrepartiene, er det lederen for Lega som vil være den fremste representanten for koalisjonen. Sannsynligheten for samarbeidet er likevel liten, mener Stjernø.

- Koalisjonen er i realiteten oppløst fordi de ikke har sjanse å danne regjering, så disse partiene vil nok opptre selvstendig, sier han.

Erklærer seier

Under en pressekonferanse på mandag erklærte ytre høyrelederen Matteo Salvini seier. Han sier at han har rett og plikt til å danne ny regjering etter at partiet hans, Lega, ble det største på høyrefløyen. Det skriver NTB.

- Vi har rett til å styre, og det er vår plikt, sa Salvini på en pressekonferanse mandag.

Lega og Femstjernersbevegelsen fikk til sammen over halvparten av stemmene i søndagens valg, og sistnevnte parti fikk hele 32,5 prosent av dem. Det gjør at partiet ligger an til å bli landets største. Nå sier Femstjernersbevegelsens leder, Luigi Di Maio at det gode valgresultatet betyr at partiet bør styre landet.

Stjernø bekrefter at Femstjernersbevegelsen er valgets store seierhette.

- Fordi de har fått over 30 prosent av stemmene, er de partiet som er nærmest regjeringsmakten.

Partiet har imidlertid gjort det klart at de ikke vil samarbeide med noen andre partier fordi de vil trekkes ned i mistillitten de andre partiene har opparbeidet seg.