Høyrenasjonalistiske FPÖ forlater Østerrikes regjering

Østerrikes innenriksminister Herbert Kickler tvinges til å gå av. Fire andre ministere skal også ha trukket seg i protest.

IBIZA: Lørdag kunngjorde Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, at han trekker seg etter dette. Video: Das Spiegel / NTB Scanpix Vis mer

Alle ministrene fra det sterkt høyreorienterte Frihetspartiet i Østerrike forlater regjeringen etter at Herbert Kickl ble sparket som innenriksminister.

En talsmann for Frihetspartiet (FPÖ) sa mandag kveld at ministrene vil gjøre alvor av trusselen om å gå av, ifølge nyhetsbyrået APA.

Kunngjøringen kom bare minutter etter at statsminister Sebastian Kurz ga beskjed om at han ville sparke Kickl som innenriksminister.

Det gjør han for å skape troverdighet rundt granskningen av en korrupsjonsskandale som involverer Kickls partifelle og tidligere visestatsminister Heinz-Christian Strache.

- Det er helt åpenbart at Herbert Kickl ikke kan granske seg selv, sier Kurz til avisen Kurier.

Avslørende video

Saken som skal granskes, er knyttet til forhold som skjedde i 2017 mens Kickl var generalsekretær og Strache partileder i FPÖ.

Lørdag leverte Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, inn sin oppsigelse etter at en video hvor han angivelig tilbyr offentlige kontrakter til en kvinne som utgir seg for å være fra Russland, i bytte mot økonomisk støtte til valgkampanjen.

Møtet mellom kvinnen og Strache fant sted på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike.

Det påfølgende valget gikk godt for Strache og hans parti, det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ), som dannet koalisjonsregjering med det konservative partiet ÖVP.

SKAL VÆRE SPARKET: Innenriksminister Herbert Kickl. Foto: Reuters / Leonhard Foeger
SKAL VÆRE SPARKET: Innenriksminister Herbert Kickl. Foto: Reuters / Leonhard Foeger Vis mer

Nyvalg

Kurz og hans konservative parti ÖVP ba i helga om nyvalg, noe president Alexander Van der Bellen straks gikk med på. Valget skal etter planen holdes i september.

Kurz hevder FPÖ har motarbeidet hans planer om reformer og sier at avsløringen rundt Strache var dråpen som fikk begeret til å flyte over.

- Nok er nok, sa Kurz søndag.

Med vantro

EU reagerer sterkt på avsløringen i Østerrike.

- Vi ser med vantro på at lederen av et politisk parti på denne måten forhandler om tilgang til medier og institusjoner, i bytte mot pengebidrag fra utenforstående som helt åpenbart ikke har Europas beste i tankene, sier EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Kvinnen som tilbød Strache støtte, utga seg for å være niesen til en styrtrik russisk oligark. Russiske myndigheter nekter ethvert kjennskap til henne.

- Jeg vet ikke hvem denne kvinnen er, om hun er russisk eller ikke, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til TASS.

- Dette har verken noe med Russland, den russiske presidenten eller den russiske regjeringen å gjøre, sier han.