Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyrepolitiker brøt aksjereglene uten «dårlig samvittighet». - Det er ikke uproblematisk og må ryddes opp i

Høyres gruppeleder i Oslo ber partifellene registrere aksjene sine slik regelverket krever.

KLAR BESKJED: Gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, kommer med en klar beskjed til kollegene om å registrere det de skal av aksjer og interesser i bystyrets økonomiregister. FOTO: INGAR STORFJELL
KLAR BESKJED: Gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, kommer med en klar beskjed til kollegene om å registrere det de skal av aksjer og interesser i bystyrets økonomiregister. FOTO: INGAR STORFJELL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går avslørte Dagbladet at politikere i Oslo bystyre eier aksjeposter for millioner av kroner som de har latt være å føre opp i økonomiregisteret, til tross for at regelverket bystyret selv har vedtatt krever det. Blant dem er to høyrepolitikere.

Hensikten med registeret er at velgerne og offentligheten kan se hvilke potensielle interessekonflikter de folkevalgte i hovedstaden møter når de styrer byen med et årlig budsjett på 60 milliarder kroner.

- Jeg forventer at medlemmene av Høyres gruppe, og alle andre bystyremedlemmer, registrerer de interessene de har i henhold til regelverket. Man registrerer det som skal registreres, sier Høyre gruppeleder Eirik Lae Solberg til Dagbladet.

Blant dem som har brutt regelverket, er bystyrerepresentant James Stove Lorentzen (H). Fram til kommunevalget i september, der Høyre og de borgerlige partiene mistet flertallet i Oslo, var Lorentzen leder av finanskomitéen. I denne perioden eide han også aksjer som som skulle vært registrert, men ikke var det.

- Synes du det er problematisk å ikke ha opplyst om aksjeeierskap i bystyrets register?

- Nei, jeg har ikke noe dårlig samvittighet for det, sa Lorentzen til Dagbladet i går.

- Ikke uproblematisk Oslo Høyres gruppeleder i bystyret er uenig med Lorentzen.

- Er det uproblematisk å bryte bystyrets økonomiregelverk, slik Lorentzen sier?

- Det er ikke uproblematisk og det må ryddes opp i, sier Eirik Lae Solberg (H) til Dagbladet.

BEDT OM Å RYDDE OPP: Høyrepolitiker i Oslo bystyre,  James Stove Lorentzen har ikke dårlig samvittighet for å bryte bystyrets aksjeregler. Nå får han beskjed om å følge det av Høyres gruppeleder. Foto: Morten Holm / SCANPIX
BEDT OM Å RYDDE OPP: Høyrepolitiker i Oslo bystyre, James Stove Lorentzen har ikke dårlig samvittighet for å bryte bystyrets aksjeregler. Nå får han beskjed om å følge det av Høyres gruppeleder. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lae Solberg var finansbyråd fram til valgtapet i september. Nå har han jobben med å følge opp Høyres representanter i bystyret. Han understreker at Høyres representanter skal følge reglene.

- Det kommer jeg til å understreke overfor alle i gruppa når vi kommer sammen om ikke lenge, sier Lae Solberg.

Etter å ha fått lest opp Lae Solbergs sitater gir Lorentzen en kort kommentar.

- Jeg er enig med ham, dette skal vi ordne opp i, sier Lorentzen til Dagbladet.

Dagbladet har brukt aksjonærregisteret oppdatert 31.12.2014 til å se på de nyvalgte bystyrerepresentantenes verdipapirer. I en tilsvarende undersøkelse av aksjeeierskap på Stortinget, avslørte Dagbladet at Stortingspolitikerne har lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eier aksjer.

Les alle Dagbladets avsløringer om aksjonærregisteret

Flere med aksjerot Også bystyrerepresentant Elin Horn Galtung (H) har latt være å opplyse om store aksjeposter og dermed brutt regelverket.

- Jeg legger til grunn av det ikke ligger et ønske fra bystyrerepresentantene om å omgå regelverket. Men utfra det som er kommet fram så er det nødvendig å understreke overfor dem at reglene skal følges, sier Lae Solberg.

Han etterlyser også en gjennomgang av regelverket for nye å gamle representanter for å slippe feil i framtida.

- Liten respekt
Jusprofessor ved Universitet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er ikke imponert over politikere som holder aksjer skjult for velgerne og offentligheten i strid med regelverket de skal følge.

- Dette viser en liten respekt for velgernes rett til skikkelig informasjon om hvilke særinteresser deres folkevalgte har, sier Bernt til Dagbladet.

• Les også: 11 tiltak for å åpne Oslo kommune for offentligheten

Omfattende hemmelighold Som Dagbladet omtalte i går har Lorentzens plassert store verdier i sitt heleide investeringsselskapet JSL. Ved utgangen av 2014 eide JSL blant annet aksjer og eiendom for tilsammen 63 millioner kroner.

Han er nå medlem av Helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre. Etter at Dagbladet tok kontakt fredag, sendte han et notat for å orientere Helse- og sosialkomiteen om ett av selskapene JSL eier aksjer i.

- Det er ett selskap som er relevant for min funksjon i politikken, uttalte Lorentzen til Dagbladet.

Han eide også aksjer i dette selskapet da han ledet finanskomitéen forrige bystyreperiode, uten at det var et tema han tok opp med kollegene den gang.

- Hvilket selskap er det du nå vil orientere om?

- Jeg foretrekker at dette først blir behandlet i Helse- og sosialkomiteen på onsdag, notatet vil bli offentlig da. Regner med at du respekterer at dette bør behandles i komiteen ikke i avisene først, skriver Lorentzen i en epost.

 

Lorentzen ville verken opplyse navnet på eiendomsselskapet eller hvorfor han gjør det til et tema i komitéen neste uke. Han bekrefter at selskapet driver med eiendom i Oslo og at aksjeposten i selskapet er på 5 prosent.

JSL eier solide aksjeposter i mange ulike selskaper, men Lorentzen vil ikke å opplyse om hvilke.

- Når aksjene ikke eies direkte, men av JSL, mener jeg det ikke omfattes av regelverket for bystyrets økonomiregister, sa Lorentzen.

Legges den tolkningen til grunn, behøver bare bystyrepolitikerne eie aksjene sine gjennom et investeringsselskap i Norge eller utlandet, for å unngå oppfordringen fra bystyret om å registrere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!