Høyrepolitiker støtter Ernas mann

Michael Tetzschner mener NRK har en ensidig vinkling på spørsmålene sine, og ønsker seg andre spørsmål.

ENSIDIGE: Høyres Michael Tetzschner er enig i Sindre Finnes sin NRK-kritikk. Foto: Berit Roald / Scanpix.
ENSIDIGE: Høyres Michael Tetzschner er enig i Sindre Finnes sin NRK-kritikk. Foto: Berit Roald / Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres stortingspolitiker Michael Tetzschner (H) støtter Ernas mann, Sindre Finnes, i hans kritikk av NRK.

- Jeg har registrert at journalistene i NRK har en ensidig vinkling på spørsmålene. Mange har gjort seg lignende tanker, sier Tetzschner til Dagbladet.

Han understreker at kritikken gjelder NRK, og vil ikke kritisere verken enkeltpersoner eller media generelt.

- Mediene eller har ulikt ståsted, det er lettere å akseptere. Men NRK nyter privilegier som lisensfinansiering og er en statskanal. Det er verre for dem å stadig ha en overbalanse i rødgrønn retning, sier Tetzschner.

- Kan du gi noen eksempler?

- Eksempelvis blir det å gå med overskudd sett på som noe suspekt. Men i virkeligheten er velferdsstaten basert på at bedrifter går i overskudd. Det har ikke journalistene fått med seg, sier Tetzschner, som understreker at han ikke uttaler seg som høyrepolitiker, men som en «litt over gjennomsnittet interessert fjernsynsseer».


Etterlyser andre spørsmål - Burde journalistene stille andre spørsmål, eller bare flere?

- For journalistene selv må det jo ligge yrkesstolthet i å stille flere spørsmål. Vi skal ha kritiske spørsmål med ståsted i venstresidens syn på verden, men også spørsmål med rot i borgerlig syn på verden. De spør for eksempel «hvorfor bevilges det for lite penger?». Et supplerende spørsmål kunne vært om det ikke brukes for mye, mener Tetzschner.

- Vil Høyre gjøre noe for å endre dette i NRK hvis dere kommer til makta?

- Nei, dette er ikke et område for politisk styring, men for ulike kommentarer. Men jeg er sikker på at de merker seg kritikk, sier Tetzschner.

Sindre Finnes kom under skoledebatten på NRK tirsdag med krass kritikk til NRK, spesielt rettet mot programleder Ingunn Solheim. Han mente at de rødgrønne politikerne slapp for billig unna, at NRK sverter Høyre og uttalte at Solheim burde permitteres.

I går ba han om unnskyldning.

- Mitt hjerte banket litt vel hardt for Erna under debatten i går. Jeg håper dere aksepterer min unnskyldning, skrev han til Solheim.

Også Fabian Stang støtter Finnes´utbrudd, selv om han er uenig i kritikken.

- Kan bli bedre Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, avviser at NRK er ensidige i valgkampdekningen.

- Jeg mener at vi ikke er det. En kronikk i Dagbladet fra Universitetet i Oslo viser også at det kommer flest kritiske spørsmål til de som sitter med makten, sier han.

Men han kommer Tetzschners kritikk delvis i møte.

- Jeg er enig i at vi generelt, ikke bare i valgkampdekningen, kan bli flinkere til å ta begge perspektivene, og det prøver vi å bli bedre på.

- Synes du det er greit at Tetzschner forteller deg hvordan NRK bør drive journalistikk?

- Det er helt OK at han sier det, det må vi tåle, på samme måte som politikere må tåle kritiske spørsmål om oss. Det jeg ikke synes er greit, er å si at noen bør permitteres, og det har jeg sagt fra om, sier Per Arne Kalbakk.