Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres fallhøyde

Høyre omsvermes nå av alle med forventninger om store skatte- og avgiftslettelser. Hvor vil de gå når de opplever at heller ikkeJan Petersen er Frelseren?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JAN PETERSEN har åpenbart truffet en nerve i det norske folk. Hans hamring på skatter og avgifter har nådd fram. Det er nok å si ett av ordene, og Høyre bykser oppover på meningsmålingene. Det behøver ikke engang være Høyre-folk som bringer temaet på bane. Det er nok at Ap-politikere vurderer å justere ned en og annen avgift. Den politiske gevinsten er Høyres. Avgift = Ap. Lettelser = Høyre. Jan Petersen er kong Midas; alt han tar i, blir gull. Jens Stoltenberg er hans motstykke. Alt hans gull blir til gråstein. Det er ikke rart at han hater ordet «tidsånden». For den er definitivt ikke på Ap's side.

Diskusjonen om den rådende avgiftspolitikken har dessuten vist at Høyre og Fremskrittspartiet har gode poenger i sin agitasjon. Mange av avgiftene har som eneste formål å skaffe penger i statskassa, og ingen liker å betale penger inn i det som kan oppleves som et stort hull. Finansdepartementet vil ha frihet til å forvalte pengebingen uten altfor mange bindinger. Men man har oversett faren for opprør mot selve systemet. Egentlig er det jo bare Carl I. Hagen og hans parti som gjennom åra systematisk har undergravd vår vilje til å betale avgifter. Og ham har vi ikke helt tatt på alvor. Høyre har vært relativt «ansvarlig» og presentert alternative statsbudsjetter hvor partiet riktignok har flyttet på noen milliarder, men aldri angrepet selve systemet.

NÅ UNDERGRAVER HØYRE hele avgiftssystemet. Ikke ved å argumentere mot det faktum at avgifter er en nødvendig del av statens inntekter. Men ved å få oss til å anse avgifter som «tøvete» og «urimelige». Og ved å utfordre vår vilje til å yte midler som skal løse samfunnsmessige oppgaver, under en valgkamp. Partiet er i ferd med å vekke en sovende bjørn. Aldri har bevisstheten omkring moms og alkoholavgifter og bilavgifter og dokumentavgifter vært høyere enn nå. Vi er alle blitt avgiftseksperter. Før har vi mer eller mindre latt det skje. Det er bare når rørleggeren spør oss om vi skal ha regning med eller uten moms, at vi tenker over det. Eller når vi handler på Smart Club, hvor prisene er oppgitt med og uten merverdiavgift.

Det er lønnsoppgjørene som har fått vårt blod til å bruse. Det er de rikes fråtsing og de fattiges armod, det er de økte forskjellene som har gitt de store oppslagene. Nå stirrer vi blindt på prislappen. Hvor mye av dette går til Schjøtt-Pedersen?

NÅ ER ALLE misfornøyde med skattene og avgiftene. Er det fordi nordmenn er et syndefullt, egoistisk, og overmett folk med bare materialistiske verdier? Nei, i hvert fall ikke bare det. De ser med stadig større klarsyn at de kollektivt innsamlede midler kunne vært brukt mer effektivt. De hater å bli møtt av stengte sentralbord på offentlige kontorer klokka 15.01 fra midten av mai til midten av september. De spyr av brevene om ferieavvikling og ventetid på sykehusene. De stoler ikke helt på Ap-regimets vilje til å la oss få mer for pengene. Derfor gir folk sin stemme til Høyre i år. Mange har allerede lagt stemmen i posten.

MEN HVA SKJER når de oppdager at heller ikke Jan Petersen klarer å holde det han lover? Skal han ha Kjell Magne Bondevik med på laget, og det trenger han vel, vil løftene om lettelser fordunste som dogg for septembersol. Selv om Høyre dannet regjering alene, ville ikke partiet kunne møte de forventninger som er skapt. Riktignok vil de høytlønte få litt mer nettolønn på grunn av redusert toppskatt og de lavtlønte litt mindre, på grunn av redusert sykelønn. Men vil de skattetrøtte være fornøyde med noen hundrelapper ekstra på lønnsslippen? Eller vil de lure på hvor de store endringer ble av?

OG HVA SKJER hvis ikke engang en Høyre-regjering oppleves særlig forskjellig fra en Ap-regjering? Mistet vi ikke noen illusjoner da sentrumsregjeringen gikk inn og førte samme politikk som Jagland hadde ført, bortsett fra på et par områder? Om nå ikke Høyre får det til, vil velgerne igjen rope på Jagland? Neppe. Deres vilje til å betale skatt og avgifter vil være varig svekket etter denne valgkampen. Da blir neste stopp Carl I. Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media