Høyres fravær

Det var bursdag i dannelsesborgerskapet, men Høyre var ikke der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PROFESSORER og andre intellektuelle av ulik bonitet og fag var samlet i Fritt Ords lokaler forrige onsdag for å hylle professor Francis Sejersted i anledning 70-årsdagen. Jubilanten har i mer enn 40 år vært en synlig skikkelse i norsk akademisk og politisk liv. Han har vært lærer for en uhorvelig stor skare studenter, han har veiledet sine etterfølgere og revisjonister. Han har ledet en rekke offentlige komiteer og kommisjoner, og han var så lenge formann i Nobel-komiteen at mange av oss mente det var en permanent ordning.

ALLE DISSE samfunnsfelt var representert for å ære ham og gratulere. Men en institusjon var iøynefallende fraværende -  partiet Høyre. Der var Høyre-folk i salen, naturligvis: Lars Roar Langslet holdt en formfullendt tale, Kåre Willoch satte sitt preg på de etterfølgende timer med kanapeer og vin, og Kristin Clemet hadde en plass langt framme. Alle er intellektuelle og ideologiske venner av Francis gjennom mange år. Men hvor var Erna Solberg da Høyres ideolog og historiker passerte inngangen til det som skal være pensjonstid og otium? Hvor var partiets generalsekretær, hvor var representanter for partiets ungdom og ideologiske verksted, Høyres unge vin?

SÅ HAR DE VEL bidratt til festskriftet til dagen, «Demokratisk konservatisme -  Frihet, fremskritt, fred»? Men nei, der skriver Lars Roar Langslet, men han har jo vært utmeldt av partiet, og representerte seg selv. Så står de vel i tabula gratulatoria bak i festskriftet, som en beskjeden tributt til dannelsesborgerskapets fremste representant i vår tid, han som har brukt et helt liv til å reise en bauta over embetsmannsstaten, Høyres lykkeligste tid? Men heller ikke der finner jeg partiets leder og for såvidt heller ikke den forrige lederen, Jan Petersen. Derimot finner jeg Arbeiderpartiets forrige leder, stortingspresident Thorbjørn Jagland. Jeg finner også LO-leder Gerd-Liv Valla, men ikke NHOs Finn Bergesen jr. Jeg finner Klassekampens redaktør, men ikke høyresidens tenketank, Civita. Jeg finner Arbeiderbevegelsens arkiv, men ikke Høyres opplysningsforbund, om noe slikt fins lenger. I det hele tatt: Jeg finner mange både aktive og passive representanter for venstresiden, Odvar Nordli, Brynjulf Braanen, Stein Ørnhøi, Håkon Blankenborg, Per Kleppe, Gudmund Hernes, Rolf Reikvam, men nesten bare utstøtte og usynliggjorte Høyre-folk.

JEG BLIR fortalt at da Pax forlag trengte adresser til invitasjonene til tabula, henvende de seg til Høyres kontor for å få hjelp. Det viste seg at man der i gården visstnok hadde hørt om Francis Sejersted, men de forbandt ham ikke med partiet. En av dem som derfor ikke kom på listen over gratulanter er Kristin Clemet: Hun har hemmelig telefon, og står følgelig ikke oppført med adresse i telefonkatalogen. Men det er nok ikke defor Høyres hovedorganisasjon heller ikke står på tabula. Det ble under talene på dagen sagt om Francis Sejersted at han egentlig er en opprører. Derfor kritisert han markedsretningen i det moderne Høyre foran siste valg slik at Erna Solberg lurte på om han egentlig hørte «ideologisk hjemme på høyresiden». Slik tale er nok naturlig for en partileder som ikke har greie på ideologi. Derimot tyder mye på at Høyre ikke anser Sejerstad som Høyre-mann: Han kom til sine egne, men de kjente ham ikke.