Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres hastverk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyre har hatt langvarige vanskeligheter i forholdet til statsoljeselskapet Statoil. Partiet har vært imot svært mye av den politikken som har vært ført i den tida Norge ble en oljestormakt. Den største bragden Høyre har å skryte av, er at det vingeklippet Statoil i 1984 da Willoch-regjeringen var blitt utvidet med Senterpartiet, slik at det oljepolitiske samarbeidet mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet delvis kunne brytes opp.
  • Nå ser Høyre en mulighet til omkamp om noe av det partiet har vært imot. Partiledelsen vil presse fram et prinsippvedtak om delprivatisering av Statoil i løpet av noen uker. Begrunnelsen skal være at et delvis privatisert Statoil ville ha ryddet opp i Åsgard-utbyggingen på et tidligere tidspunkt enn oljeministeren gjorde. Det er en helt udokumentert påstand som motsies av den høyst privateide rekken av skandaler som omfatter Kværner, Storebrand, DnC, Oslobanken og mange flere.
  • Forslaget om å vurdere nye eiere i Statoil ble satt fram av konsernsjef Harald Norvik som en oppfordring til grundig politisk debatt og analyse av spørsmålet. Høyre vil gripe forslaget uten debatt i det hele tatt.
  • Det største og høyst uavklarte problemet i et privatiseringsprosjekt ble for øvrig skapt da Høyre vingeklippet Statoil ved å gjøre staten til direkte eier i oljefeltene. Dette såkalte Statens Direkte Økonomiske Engasjement, SDØE, er i dag fire ganger så stort som Statoil. Foreløpig er det ingen som har noe godt forslag til hvordan dette skal forvaltes i framtida dersom Statoil blir delvis privatisert.
  • Men olje- og energimarkedet er inne i dramatiske endringer, og tida er inne for at Norge vurderer om dagens organisering av olje- og gassvirksomheten er den riktige for åra som kommer. Det er meget mulig at en del av svaret blir å gjøre Statoil om til et delprivatisert «Hydro II», men da bare som en del av en større omorganisering. Vi stoler på at et flertall i Stortinget sørger for at Høyres behov for egenmarkering blir det som teller aller minst i utformingen av en robust og langsiktig oljepolitikk.