Høyres kriseforlik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høyre la i går fram sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2009. Det ble naturlig nok imøtesett med større interesse enn tilfellet har vært de siste åra. Alternative budsjetter har normalt begrenset verdi når regjeringspartiene har flertall på Stortinget. Høyre er dessuten ikke en naturlig mulig samarbeidspartner for en rødgrønn regjering, hvis denne vil bruke budsjettbehandlingen til å knytte framtidige allianser. Men i år er det faktisk annerledes på grunn av truende økonomiske tordenskyer som henger tungt over våre hoder. Vi undrer alle på hvem som har den beste oppskriften på å bringe Norge helskinnet igjennom vanskelige tider.

Forut for framleggelsen hadde Høyre snakket om behovet for et «kriseforlik». Men partiets alternative statsbudsjett var i utgangspunktet ingen utstrakt hånd med innrømmelser over gamle feil og et aktivt forsøk på brubygging over fargerike stryk. Det var glassklar og gjenkjennelig Høyre-politikk av reneste blåfarge. Forslag om skattelettelser på 5,5 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag, hvorav en stor del til dem som har mest å disponere fra før. Høyre vil fjerne arveavgiften, redusere formuesskatten og gi mindre til landbruket. Det er vanskelig å se hvor Høyre strekker seg for å få til en enighet med Ap, SV og Sp som alt har hatt sin strid på kammerset.

Dermed ikke sagt at noen av Høyres forslag ikke kan ha noe for seg. Partiets budsjett er ferskere enn regjeringens som gikk i trykken da krisa startet. Det er nå godt dokumentert at mange små og mellomstore bedrifter vil få problemer, og dessuten at folk flest kunne trenge litt stimulans til å bruke og investere mer. Det vil derfor bli interessant å se hvilke endringer stortingsbehandlingen av budsjettet vil medføre. Vil økonomiske realiteter tvinge partiene til å sluke kameler for å komme fram til et forpliktende forlik? Det skal vanskelig gjøres når politiske realiteter spiller sterkt inn i et valgår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer