Høyres leder advarer Bondevik

Høyres leder, Jan Petersen, advarer statsminister Kjell Magne Bondevik mot budsjettsamarbeide med Arbeiderpartiet, og dermed fjerne seg fra sine borgerlige velgere. Han sier også at Bondevik-regjeringen kan komme opp i kjempeproblemer i forbindelse med 1999-budsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge Petersen er det bare ved å vende seg til Høyre og Fremskrittspartiet at Bondevik kan få til et budsjett og samtidig beholde kontantstøtten.

- Sentrumsregjeringen bør derfor allerede nå begynne å få på plass de grunnleggende forutsetningne for 1999-budsjettet, sier Petersen til NTB, og trekker fram tre årsaker til regjeringens budsjettproblemer.

I 1999 skal helårsvirkningene av to store reformer, kontantstøtten og minstepensjonen finansieres. Regjeringsmedlemmer har løpt land og strand rundt og lovet enda mer i 1999 enn i 1998, samtidig som landet står overfor reelle udekkede behov som må prioriteres. Dette gjelder primærområder som skole, helse, samferdsel og lov og orden.

- Regjeringen vil få et enormt problem med å få 1999-budsjettet til å gå i hop. Hvis vi tar Thorbjørn Jagland på alvor, og det synes jeg vi bør, vil ikke Ap bli noen budsjettpartner. Jagland har gjentatt sin motstand mot kontantstøtten, og dette betyr at Bondevik må vende seg til Høyre og Fremskrittspartiet for å få enighet om budsjettet, sier Petersen.

- Bare i det øyeblikk Ap og regjeringen trekker kontantstøtten inn i et kompromiss kan de to møtes. Frontene er så steile at det er vanskelig å se at dette kan skje, mener Høyres leder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer