Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres leder advarer Bondevik

Høyres leder, Jan Petersen, advarer statsminister Kjell Magne Bondevik mot budsjettsamarbeide med Arbeiderpartiet, og dermed fjerne seg fra sine borgerlige velgere. Han sier også at Bondevik-regjeringen kan komme opp i kjempeproblemer i forbindelse med 1999-budsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Petersen er det bare ved å vende seg til Høyre og Fremskrittspartiet at Bondevik kan få til et budsjett og samtidig beholde kontantstøtten.

- Sentrumsregjeringen bør derfor allerede nå begynne å få på plass de grunnleggende forutsetningne for 1999-budsjettet, sier Petersen til NTB, og trekker fram tre årsaker til regjeringens budsjettproblemer.

I 1999 skal helårsvirkningene av to store reformer, kontantstøtten og minstepensjonen finansieres. Regjeringsmedlemmer har løpt land og strand rundt og lovet enda mer i 1999 enn i 1998, samtidig som landet står overfor reelle udekkede behov som må prioriteres. Dette gjelder primærområder som skole, helse, samferdsel og lov og orden.

- Regjeringen vil få et enormt problem med å få 1999-budsjettet til å gå i hop. Hvis vi tar Thorbjørn Jagland på alvor, og det synes jeg vi bør, vil ikke Ap bli noen budsjettpartner. Jagland har gjentatt sin motstand mot kontantstøtten, og dette betyr at Bondevik må vende seg til Høyre og Fremskrittspartiet for å få enighet om budsjettet, sier Petersen.

- Bare i det øyeblikk Ap og regjeringen trekker kontantstøtten inn i et kompromiss kan de to møtes. Frontene er så steile at det er vanskelig å se at dette kan skje, mener Høyres leder.

Advarer Bondevik

Petersen advarer Bondevik mot å «gjøre seg lekker» for Ap.

- Hvis Bondevik går i retning Ap i spørsmål som er viktige for Høyre, betyr det at han vil skuffe sine borgerlige velgere. Noe av grunnen til at det har gått så bra i de første to månedene, er at regjeringen har operert på trygg borgerlig grunn, sier han.

Før årsskiftet kommer Høyre-lederen med tre råd til statsministeren.

Det første er at han ikke må løse de formidable budsjettoppgavene med å skru til skatteskruen. Det andre er at han må sørge for at kjerneoppgavene blir bedre prioritert, noe som betyr at det må kuttes på andre områder.

- Det tredje er at dersom Bondevik skal skaffe penger til alt regjeringen lover, så må det settes igang utsetting av offentlige oppgaver til private både i stat og kommune, både på kort og lang sikt. Dette er en forutsetning for at det skal bli gjort en bedre jobb for primæroppgavene. I dette bildet hører statlig eierskap av sykehusene og nedleggelse av fylkeskommunen med, sier Petersen.

Han mener at Bondevik går mot et tøft år, og at han må følge en del av Høyres råd om hvordan det skal skaffes penger.

- Så lenge H og Frp er samarbeidspartnere er skatteskruen stengt. I det øyeblikk Ap og regjeringen finner hverandre, har norske skattytere atskillig å frykte. Bondevik kan ikke skuffe sin borgerlige velgere. Dersom Ap blir budsjettpartner, vil han skuffe store deler av sitt velgergrunnlag, sier Høyres leder Jan Petersen til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!