Høyres mareritt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre har savnet oppmerksomhet i årets valgkamp etter å ha havnet i skyggen av Fremskrittspartiet, men mediestormen rundt Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen kunne nok partiet klart seg uten. Avsløringen av Ditlev-Simonsens hemmelige sveitsiske bankkonto er ødeleggende for partiet og en dramatisk avslutning på en lang politisk karriere for en av Høyres fremste tillitsvalgte. Ordføreren skal i dag orientere forretningsutvalget i Oslo kommune med pressen tilstede.

Ditlev-Simonsen er nødt til å legge alle kort på bordet i full åpenhet. Hvis det kommer frem at Ditlev-Simonsen stakk unna penger som skulle vært beskattet, mens han var stortingsrepresentant og forsvarsminister, er det et grovt tillitsbrudd og viser en overraskende mangel på dømmekraft. Det gjør også Oslo Høyre-toppene Fabian Stang og Erling Lae når de prøver å bagatellisere saken. Partileder Erna Solberg forstår bedre alvoret og var raskt ute for å begrense skaden. Hun ba Ditlev-Simonsen trekke seg fra valgkampen og oppfordret ham til å gjøre opp for seg, selv om forholdet er foreldet.

Flere kommentatorer hevder at saken er mindre farlig for Høyre enn den ville vært for et parti som SV. De begrunner det med at Høyre-folk angivelig har større forståelse for skatteunndragelse enn velgere på venstresiden. Det er en fordomsfull antakelse, men den viser at saken tvert imot kan være særlig skadelig for Høyre. Det som har kommet frem bygger opp under bildet av Høyre som et parti for rikmannsfolk som følger sine egne spilleregler og ikke vil bidra til fellesskapet med mer enn de absolutt må. Det blir ikke lett å snakke om en dynamisk skattepolitikk etter dette.

Kampen om den politiske makta i Oslo er hard og jevn. Beskyldninger om skattesnusk er en gavepakke til opposisjonen og kan være det som tipper balansen og sender Høyre ut av byrådet, selv om Ditlev-Simonsen ikke er på valg. En verre start på valgkampen kunne ikke Høyre fått.