SPIKRER PROGRAMMET DENNE HELGEN: Høyre har ikke bestemt seg om store saker som abort, bevæpning i politiet og kontantstøtte. I dag starter landsmøtet. Her er partiledelsen, nestleder Bent Høie (t.v), partileder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
SPIKRER PROGRAMMET DENNE HELGEN: Høyre har ikke bestemt seg om store saker som abort, bevæpning i politiet og kontantstøtte. I dag starter landsmøtet. Her er partiledelsen, nestleder Bent Høie (t.v), partileder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

Høyres ni store debatter

Her er debattene som splitter landets største parti. Denne helgen blir sakene avgjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan gå mot helt ny politikk på flere punkter denne helgen, når landets største parti skal vedta programmet de skal vinne regjeringsmakt på. Programkomiteens forslag har en rekke dissenser, og 452 endringsforslag er sendt inn i etterkant.

Her er de mest spennende debattene på Høyres landsmøte:

Abort: Erna Solberg og programkomiteen ønsker å fjerne punkt 2c i abortloven, slik at egenskaper ved fosteret ikke kan være en selvstendig grunn for å få innvilget abort etter 12. uke. De store fylkeslag samt Høyres kvinneforum er imot forslaget. Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, er sikker på at abortloven vil forbli urørt. Erna Solberg og Bent Høie er forberedt på tap.

Bevæpning i politiet: Et mindretall i programkomiteen på fem personer, inkludert komiteleder Bent Høie, ønsker bevæpning i politiet. Det gjør også justispolitisk talsmann André Oktay Dahl. De støtter seg på at Politiets Fellesforbund går inn for dette.

Eggdonasjon: Hele programkomiteen bortsett fra ett medlem sier nei til eggdonasjon. Oslo og Sør-Trøndelag Høyre har sendt inn forslag om å si ja. Flere kilder sier til Dagbladet at vedtaket trolig vil bli et nei.

Karakterer i femte klasse: Flertallet i programkomiteen ønsker å gi kommunene mulighet til å prøve ut karakterer fra femte klasse. Et mindretall på seks personer vil innføre ordningen nasjonalt. Hedmark, Drammen, Tønsberg og Bærum Høyre støtter dissensen.

Kjønnsnøytral verneplikt: Flertallet i programkomiteen er imot, et mindretall på to personer er for. Saken er blitt en kampsak for Unge Høyre og Høyres kvinneforum, og frontes av forsvarspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide. Erna Solberg er imot, men Søreide tror hun kan vinne saken. Det samme gjør flere kilder Dagbladet har snakket med. Bergen og Tønsberg Høyre har flagget at de støtter henne.

Kontantstøtte: Kommunal eller frivillig kommunal, er spørsmålet. Ell snarere, skal familiene eller kommunene ha valgmuligheten? Programkomiteen ønsker å gjøre ordningen lovpålagt for kommunene — et mindretall på fire ønsker å gjøre den frivillig for kommunene. Enkelte i Høyre er helt imot kontantstøtte.

Nye universiteter: Flertallet i programkomiteen ønsker å stoppe godkjenningen av nye universiteter inntil kriteriene for godkjenning er evaluert. Et mindretall på fire vil stryke punktet. Sogn og Fjordane, Buskerud og Hedmark Høyre støtter mindretallet.

Sidemål: Flertallet i programkomitéen vil innføre valgfritt skriftlig sidemål i ungdomsskole og videregående skole. Et komitémedlem vil stryke punktet. Også sentralstyremedlem og fiskekjendis Arne Hjeltnes går imot forslaget.

Vigselsordning: Programkomiteen ønsker å gjøre vigselsordningen om til en statlig administrert ordning, for å bevare trossamfunnenes rett til å vie dem de vil. Et mindretall i komiteen er uenig, det er også flere fylkeslag. Bent Høie sier til Dagbladet at han har innsett at han kommer til å tape denne saken.