Høyres nisje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Befridd for alle forpliktelser som et regjeringssamarbeid medfører, vil Høyre nå ha en debatt om norsk EU-medlemskap snarest. Det haster, mener partileder Erna Solberg. Det er hun formodentlig den eneste partileder som mener akkurat nå. På den annen side har Høyre en god sak å profilere seg på. Selv om EU-tilhengerne har vært i mindretall på meningsmålingene i lang tid, er de atskillig flere enn dem som for tida sympatiserer med Høyre. Og hvis EU-tilhengere er utålmodige av natur, kan dette gi Høyre vind i seilene.

Høyres største mulighet, men også største problem, ligger i at inkarnasjonen av den ideelle EU-tilhenger nå er utenriksminister i en regjering som har skjøvet EU-medlemskap ut i det blå. Muligheten ligger i at Høyre kan plage Jonas Gahr Støre og andre sosialdemokratiske EU-tilhengere med at de er bakbundet og uten ytringsfrihet og handlingsrom i samarbeid med SV og Senterpartiet. Ulempen for Høyre er at Støre har vært stilt overfor atskillig større utfordringer uten å få problemer.

Skulle det mot formodning bli en bølge av entusiasme for norsk EU-medlemskap i befolkningen, vil Ap trolig være bedre i stand til å ta initiativet i saken enn Høyre. Vi har flere eksempler i vår nære historie på det. Borten-regjeringen med deltakelse fra Høyre gikk i oppløsning på EF-strid og overlot regjeringsansvaret til Ap i 1971. Regjeringen som ble ledet av Høyres Jan P. Syse gjorde det samme. At Ap begge ganger mislyktes i selve saken, viser at norske velgere er gjenstridige og vanskelige å bevege i dette spørsmålet.

Men skulle noen partier klare å vinne oppslutning på et spørsmål som ennå ikke er aktuelt og brennbart, må det være Høyre. I partiet finnes det praktisk talt ingen strid om norsk EU-medlemskap. Sympatisørene er unisont for. Medlemskap er dessuten, i motsetning til EØS, noe fullt og helt som Høyre kan gå inn for. Det vil ikke Carl I. Hagen før han værer at et overveldende flertall er for, og det kan ikke Jens Stoltenberg så lenge han regjerer i flertall med Sp og SV. Og i ei tid da mange bør ha medfølelse med Høyre, ønsker vi partiet lykke til. Vi trenger i det minste debatten.

MEDVIND: Utålmodige EU-tilhengere kan gi Erna Solberg og Høyre vind i seilene.