Høyres nye strategi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdagens fellesopptreden fra Høyre, KrF og Venstre i anledning regjeringens krisepakke signaliserer ønsket om et framtidig regjeringssamarbeid. Høyre-leder Erna Solbergs erkjennelse av at partiets prioriterte firepartisamarbeid på borgerlig side neppe er realistisk, innebærer at Høyre har valgt side. Enda tydeligere er signalene etter at Høyre-veteran Per-Kristian Foss i flere medier lørdag avviser muligheten for at Frp-formann Siv Jensen kan bli statsminister, med mindre hennes parti oppnår 48 prosents oppslutning.

For Høyre er dette åpenbart like mye et spørsmål om strategi som om hvor mulig et eventuelt samarbeid med Frp vil være, rent politisk. Under finanskrisa har Frp gått kraftig tilbake i oppslutning, mens Høyre har tatt innpå. Høyre aner muligheten for å bli det største partiet på borgerlig side. Så er spørsmålet om det å isolere Frp vil øke Høyres oppslutning eller Frp’s. Mange av Høyres velgere ønsker et samarbeid med Frp og kan komme til å bytte parti. Det skal mer til enn en viljeserklæring om et trepartisamarbeid for å øke velgeroppslutningen totalt. De rødgrønne partiene tjente på sin samarbeidserklæring foran forrige stortingsvalg. Men de framsto som et realistisk flertallsalternativ med betydelige sjanser til valgseier.

Den nygamle Bondevik II-oppsetningen er ikke et troverdig flertallsalternativ. Velgerne vil vite at enten de stemmer på Erna Solbergs koalisjon eller Siv Jensens gjeng, så vil det ikke resultere i noen regjering med flertall bak seg i Stortinget. Til tross for avklaringen virker derfor situasjonen på borgerlig side relativt kaotisk. Frp vil stå på sitt prinsipp om ikke å støtte en regjering partiet selv ikke er en del av. Dermed kan splittelsen på borgerlig side bli en gavepakke til Jens Stoltenberg. Dessverre kan det også være til fordel for et frikoplet Frp, med mindre Høyre overbeviser sine velgere om at dette er en vinn-vinn-situasjon.