Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres nye superduo rett i strupen på MDG

- De påstår de er verdensmestere, svarer Rasmus Hansson.

 PÅ KLIMAOPPDRAG:   Henrik Asheim og Tina Bru skal gjøre klima- og miljø til en vinnersak for Høyre. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
PÅ KLIMAOPPDRAG: Henrik Asheim og Tina Bru skal gjøre klima- og miljø til en vinnersak for Høyre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga avholdt Høyre landsmøtet sitt på konferansesenteret The Qube på Gardermoen.

Klassiske Høyre-saker som skatt og skole var som vanlig på agendaen, i tillegg til dagsaktuelle saker som arbeidsledighet og integrering. 

Men en av hovedbolkene var også viet klima og samferdsel - et tema mange ikke forbinder med partiet Høyre.

Bolken ble innledet av Tina Bru (29) og Henrik Asheim (32).  De omtales ofte som to av de største talentene i Høyre, og er satt på saken med å bedre partiets troverdighet i miljøpolitikken.

- Realitetene i klimautfordringene synker inn, også i Høyre. Det er noe som alvorlig bekymrer mange i partiet, og det bør det også, sier Asheim til Dagbladet.

- Det jeg merker er at det er et enormt engasjement der ute. Det er mye mer interesse for klimapolitikk i partiet enn det var tidligere. Men mange har tenkt at dette er en dårlig sak for Høyre og ikke snakket så høyt om det. Det er det ikke, insisterer Bru. 

Lav tillit
Men Bru og Asheim starter unektelig i motbakke. At partiet på landsmøtet hadde feilstavet klima på sceneteksten er én ting.

Verre er det at bare 9,6 prosent mente Høyre var partiet med den beste klimapolitikken i en undersøkelse utført av IPSOS MMI for Dagbladet i mars.

Det er Miljøpartiet De Grønne (MDG), som avholdt sitt landsmøte samtidig med Høyre, som har høyest miljøtroverdighet. 24,6 prosent mener de har den beste miljø- og klimapolitikken.

Bru, som er ny miljøpolitisk talsperson i partiet og Asheim som skal lede partiets Grønne skifte-utvalg, mener likevel det er Høyre som har den mest effektive politikken.

 - Bedre enn MDG
- Mange føler nok at MDG er flinkere til å beskrive et problem. Når det kommer til tiltak og løsninger derimot har Høyre bedre svar. Jeg mener vår politikk internasjonalt kutter utslippene mer enn MDGs, sier han.

Argumentene er som følger:

- Det gjør den når vi er for å levere naturgass som bytter ut kull med gass. Om du kutter ut en prosent av verdens kull og bytter dette med gass tilsvarer det tolv prosent vekst i fornybar energi i miljøkonsekvens.

- Når vi verner regnskog som til nå har tatt opp tolv ganger Norges samlede CO2-utslipp, er det dét som redder klimaet hvis problemet handler om at det er for mye CO2 i atmosfæren. Når debatten hjemme da går på at utslippene ikke må gå opp i Norge, mener jeg det bare blir symbolsaker, sier Asheim, som får støtte av Bru.

- Det blir et manglende globalt perspektiv, supplerer hun.

- Mislykket - Velgerne har åpenbart skjønt dette bedre enn Asheim, når over dobbelt så mange har tro på MDGs klimapolitikk enn Høyre. Folk er ikke dumme, sier Hansson til Dagbladet.

Han fnyser samtidig av Høyre-duoens påstander om at regjeringspartiet tenker mer internasjonalt.  

- Internasjonal klimapolitikk består av landenes klimapolitikk. Høyre snakker høyt om internasjonal klimapolitikk, men øker utslippene hjemme. De påstår de er verdensmestere, men vil gjennomføre storparten av klimapolitikken sin i andre land. Det er en skuddsikker oppskrift på mislykket internasjonal klimapolitikk, sier Hansson.  

Han beskriver dagens redegjørelse i Stortinget fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) som et godt eksempel på Høyres klimapolitikk.  

- MDG har kommet med forslag om at regjeringen skal levere en plan for å oppfylle Paris-avtalen. Høyre stemte mot det. Helgesen fortalte også at han ikke har noen konkrete planer for å kutte klimagassutslipp i åra framover. Dette er Høyres virkelige klimapolitikk, og veldig langt unna det verden trenger, sier Hansson.

- For lite selvtillit Ifølge den nye miljøpolitiske talskvinnen, Tina Bru, er det sakseierskap, ikke politikken det er noe galt med.

- Høyre har mange gode svar, men altfor liten selvtillit på området. De har akseptert premisset fra MDG om at enten er en mot velstandsvekst i verden og for miljø, eller for velstandsvekst og mot miljø, sier Bru.

Bru sier til Dagbladet at forskjellen på MDGs- og Høyres politikk handler om at de har forskjellige løsninger, men en felles problemforståelse.

- Vi har en grunnleggende optimistisk tro på at markedet kan være med og løse klimakrisen og at teknologiutvikling vil gjør det mulig. Vi må ikke ned i levestandard for å få det til. MDG mener derimot at vi må redusere levestandarden, subsidiere morgendagens løsninger og forby mest mulig, sier hun.

Høyre-politikeren sier de ser kjempestore muligheter i det grønne skiftet.

- Verden etterspør ikke olje og gass, de etterspør energitjenester. Vi har dobbel jackpot. Ikke bare har vi olje og gass, vi har også masse vannkraft, det betyr flere arbeidsplasser og bedre klima globalt. Det er nesten urettferdig bra. De som klarer å skape arbeidsplasser som ikke forurenser, vinner, sier hun.


Hele Norges coronakart