SIER NEI: Heidi Nordby Lunde er blant dem i Høyre som sier blankt nei til statsministerens utspill om mulige endringer i abortloven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SIER NEI: Heidi Nordby Lunde er blant dem i Høyre som sier blankt nei til statsministerens utspill om mulige endringer i abortloven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Solbergs abortutspill provoserer i egne rekker

- Høyres politikk ligger fast

Unge Venstre-lederen ble forbanna da han leste at statsminister Erna Solberg er villig til å endre abortloven for å tekkes KrF. Også i Høyre er reaksjonene sterke.

- Det er ingen hemmelighet at jeg har et annet standpunkt enn dette. Jeg mener at de tøffe rundene vi har hatt internt betyr at Høyres politikk på disse områdene nå ligger fast, sier stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde til Dagbladet.

Det var i et intervju med VG i går at statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å la KrF få viljen sin i spørsmålet om et forbud mot fosterreduksjon ved tvillingsvangerskap. Hun er også åpen for endringer i abortlovens paragraf 2c, som gir adgang til abort etter tolvte svangerskapsuke ved alvorlig sykdom.

At statsministeren åpner for KrF-gjennomslag i et verdispørsmål som også er svært viktig for regjeringspartner Venstre, skaper sterke reaksjoner.

- Jeg ble forbanna! Det er helt uaktuelt for Unge Venstre å forhandle bort kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Det går ikke an å gi KrF gjennomslag for et slikt krav før partiet i det hele tatt har avgjort hvilken retning det skal gå, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

«Ekstremt skuffet»

Høyre har flere ganger avvist KrFs forslag om å endre abortloven. Så seint som i fjor stemplet Heidi Nordby Lunde det som helt uaktuelt å stramme inn på abortreglene.

- Vi har hatt flere abortdebatter i både Norge og Høyre de siste åra, blant annet under landsmøtet i 2013. Den gang ble det avvist av et stort flertall i partiet, og det flertallet holder seg, sa Lunde til NRK i mars i fjor.

Hun mener det samme i dag, og har følgende å si om Solbergs forhandlingsutspill:

- Jeg har i utgangspunktet tillit til at partiledelsen i eventuelle forhandlinger gjør gode vurderinger på bakgrunn av tidligere erfaringer, sier hun.

Unge Høyres leder Sandra Bruflot er «ekstremt skuffet».

- Jeg var forberedt på at Høyre kom til å gi mye, men akkurat dette spørsmålet trodde jeg var avklart. Det er ikke Høyres politikk, sier hun til VG.

Vil utvide abortgrensen

Mens Unge Høyre vil beholde dagens abortgrense, ønsker regjeringens to andre ungdomspartier å gå stikk motsatt vei fra KrF.

FpU har allerede vedtatt å øke grensen til 18 uker, mens Unge Venstre kan komme til å doble grensen til 24 uker under landsmøtet neste helg. Unge Venstre har tidligere vedtatt at abortgrensen bør utvides til 18 uker.

- Det er bra med signalene fra Erna, men vi starter ikke regjeringsforhandlinger med noen før etter at landsmøtet har fattet sin beslutning. Jeg håper Solberg og andre respekterer KrFs prosess, sa Hareide til VG da saken ble kjent i går.

Arbeiderpartiet avviser på sin side å endre abortloven og utspillet fra statsministeren møtte heller ingen entusiasme hos Venstre.

- For Venstre ligger prinsippet om kvinners rett til selvbestemt abort og rammene rundt abortloven fast, uttaler Venstre-leder Trine Skei Grande i en SMS til NTB.

- Krevende

Invitasjonen fra statsministeren kom kort tid etter et utspill fra KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, om at partiet bør ha abortendringer som et sine viktigste krav i eventuelle regjeringsforhandlinger.

- Dette er temaer som er krevende i Høyre, men vi er klar over at dette er viktige saker for KrF, sa Solberg til VG. Hun understreker at et krav om endringer «må balanseres».

- Skal vi gjøre endringer i abortloven, må vi samtidig sørge for at kvinner får abort der fosteret ikke er levedyktig, og at det fortsatt skal legges vekt på kvinnens livssituasjon hvis hun får ansvar for et barn med ekstra utfordringer, sier hun.


.