Høyres redaksjonskomité splittet om abort

- Unaturlig å late som om vi er enige, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

SPLITTET: Redaksjonskomiteens leder, Torbjørn Røe Isaksen, forklarte at det ville være unaturlig å late som de var enige om abort. De overlater saken til landsmøtet. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
SPLITTET: Redaksjonskomiteens leder, Torbjørn Røe Isaksen, forklarte at det ville være unaturlig å late som de var enige om abort. De overlater saken til landsmøtet. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Fredag ettermiddag la Høyres redaksjonskomité fram sin innstilling til partiets nye valgprogram.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, er det 9 store saker som splitter partiet blant de 452 endringsforslagene til programutkastet- deriblant et omstridt forslag om å endre abortloven.

Partileder Erna Solberg og programkomiteen ønsker å fjerne punkt 2c i abortloven, slik at egenskaper ved fosteret ikke kan være en selvstendig grunn for å få innvilget abort etter 12. uke. Åtte store fylkeslagene  samt Høyres kvinneforum er imot forslaget. Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, er sikker på at abortloven vil forbli urørt. Erna Solberg og Bent Høie er forberedt på tap.

Heller ikke redaksjonskomiteen har klart å lande på et omforent vedtak.

Høyre splittet om abort En splittet redaksjonskomité har gått inn for forslaget slik det er fremmet av programkomiteen. Et mindretall i komiteen ønsker imidlertid å støtte et endringsforslag som går inn for å vrake forslaget.

- Hva er det redaksjonskomiteen har lagt opp til? Vi har har opp til en debatt, der landsmøtets flertall skal få komme til utrykk når saken går til votering, sa redaksjonskomiteens leder, Torbjørn Røe Isaksen - som støtter programkomiteens forslag - da han presenterte instillingen. 

- Det ville være unaturlig å late som om vi har kommet fram til enighet i sak det faktisk er uenighet om, fortsatte han.

Avgjøres i morgen Høyre skal debattere og vedta sin abortpolitikk lørdag morgen. Høyre-ledelsen er forberedt på en opphetet debatt.

- Jeg er helt sikker på at abortdebatten i morgen blir tilspisset, og det kommer til å bli mange innlegg, sa Solberg under en pressekonferanse tidligere i dag.

Hun la samtidig til at hun var sikker på at debatten vil preges av at de to sidene har gjensidig respekt for hverandre.