Høyres rettstenkning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Høyres justispolitikere vil heve den øvre grensa for hvor lenge man kan sitte i fengsel fra 21 til 30 år, melder NRK Radio. Et utvalg har vært i arbeid foran landsmøtet som åpner i dag. Utvalget vil også gi politiet anledning til romavlytting og til å oppbevare tyngre våpen i bilene.
  • Noen av disse forslagene har vært lansert i det uendelige av Fremskrittspartiet. Forslaget om adgang til romavlytting var blant de tiltakene politimetodeutvalget pekte på. Og justisminister Odd Einar Dørum har tidligere foreslått å heve den øvre strafferammen for alvorlige forbrytelser til 30 år.
  • Alle slike forslag om å avhumanisere strafferettspleien begrunnes gjerne med at kriminalitetsbildet har endret seg til det verre. Og det er naturligvis rett at det i vår urolige tid skjer en skjerping av voldsnivået i samfunnet. Kriminaliteten følger den globaliseringen som skjer både i økonomi og kultur. Høyre begrunner sine forslag med terroranslagene vi har hatt både i USA og i Europa.
  • Problemet er bare at det er intet som tyder på at skjerpede straffer virker preventivt. USA, som åpenbart er forbilde for mange når det gjelder kriminalpolitiske tiltak, er antakelig det landet i vår del av verden som både praktiserer det strengeste fengselsregimet og som idømmer de lengste straffene. Men kriminaliteten er ikke blitt mindre av den grunn, snarere tvert imot. Norge er en idyll i forhold til USA når det gjelder kriminalitet
  • 21 år er under alle omstendigheter ei lang tid å sitte avsondret fra resten av samfunnet. Vi vet også fra kriminologisk forskning at fengselsstraff er dårlig egnet til å rehabilitere mennesker som har gjort seg skyldige i grove lovbrudd. At ytterligere ni år skal virke spesielt avskrekkende på potensielle terrorister, er selvsagt absurd.
  • Det er et tegn på høyt sivilisatorisk nivå at vi her i landet bekjenner oss til en human rettstenkning, og det vil være et tilbakeskritt om hevntanken får et sterkere innpass i rettspleien. Høyre, med sine verdikonservative og humanistiske tradisjoner, bør ikke legge ut på populismens vei, slik Frp naturlig gjør. En slik Erna-effekt bør vi skånes for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer