STENGER IGJEN KRANA: Stein Erik Hagen trekker seg tilbake fra det offentlige ordskiftet og stenger igjen pengestøtten til Høyre og Frp.  Her er han fotografert i under World Economic Forum i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STENGER IGJEN KRANA: Stein Erik Hagen trekker seg tilbake fra det offentlige ordskiftet og stenger igjen pengestøtten til Høyre og Frp. Her er han fotografert i under World Economic Forum i Davos. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Høyres rike onkel skrur igjen pengekrana

- Nå er det over, for meg, sier han til VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i et intervju med VG Stein Erik Hagen (58) forteller at han har overlatt både de sentrale formelle posisjonene og kontroll over majoriteten av aksjene i familieselskapet Canica til datteren Caroline Hagen Kjos (30).

- Nå er det over, for meg, sier han til avisa.

Hagen gjør det samtidig klart at han akter å trekke seg tilbake fra det offentlige ordskiftet, og at det betyr slutten på de økonomiske bidragene til de borgerlige partiene.  

- Ja, jeg vil ikke bidra mer, det blir opp til barna, bekrefter Hagen når VG spør han om pengestøtten vil opphøre.

Da avisa peker på at datteras mer tilbaketrukne stil og bosted i Sveits kan tyde på at støtten til partiene forsvinner, svarer han: 

- Det får tiden vise. 

Til valgkampen i 2013 bidro Hagens Canica med 1 378 000 kroner til Høyre og 500 000 kroner til Frp.

Oversikt over valgkampbidragene finner du her.

Det er Hagen som har bygget opp Canica gjennom Rimi og seinere gjennom Orkla. Familieformuen i Canica var i høst verdt 16,3 milliarder kroner ifølge Kapital, noe som gjør familien til Norges 6. rikeste.

Generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal, sier til Dagbladet at han oppfatter Hagens signaler om partifinansiering som en mindre vijktig detalj i det nå fullendte generasjonsskiftet.

- Jeg har ingen kommentar utover at de private bidragene fra Hagen og andre er viktige for Høyre for å kunne stille opp i en valgkamp og yte Ap med støttespillere konkurranse, sier Ryssdal og viser til at Arbeiderpartiet mottar betydelig støtte fra fagbevegelsen.

- Vi er avhengige små og store bidrag, og kommer til å fortsette å be om slik støtte. Vi er takknemlige og retter takk til Hagen og alle de andre som har stilt opp for oss, legger han til.