Høyres skatteanalyse får forsker-stryk

Men Høyre-leder Erna Solberg mener undersøkelsen ikke holder mål.

STÅR PÅ SITT: Høyre-leder Erna Solberg mener undersøkelsen er for snever, og står på sitt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STÅR PÅ SITT: Høyre-leder Erna Solberg mener undersøkelsen er for snever, og står på sitt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formuesskatten skaper ikke så store problemer for norske bedrifter som Høyre og Fremskrittspartiet hevder. Det slås fast i en fersk masteroppgave ved Norges Handelshøyskole.

Masterstudentene Mari Sakkestad og Kristina Kjetland Skarsgaard har studert hvordan formuesskatten virker inn på økonomien til 70.720 norske små og mellomstore bedrifter, melder NRK. Konklusjonen er en ganske annen enn den Høyre og Fremskrittspartiet presenterer i politiske debatter.

- Vi fant ut at formuesskatten ikke skaper problemer for bedriftene. De bedriftene som får formuesskatt er også de mest solide bedriftene, og de klarer fint å betale den skatten, sier Kjetland Skarsgaard til NRK.

- Denne studien viser at politikerne ikke har belegg for alle påstandene de kommer med i formuesskatt-debatten. Formuesskatten ser ut til å være mer treffsikker enn det politikerne liker å hevde, sier professor i økonomi ved NHH, Guttorm Schjelderup.

Høyre-leder Erna Solberg mener undersøkelsen er for snever. Hun står på sitt.

- Ett av kriteriene i undersøkelsen er at én eier, eier mer enn 50 prosent av bedriften. Da har du valgt bort mange andre bedrifter som faktisk rammes av formuesskatten, sier hun.

(NTB)