Høyres skatteløfter koster 78 milliarder

Surfende på gode meningsmålinger serverer Høyre skatteløfter de mener koster 40 milliarder. Sannheten er at prisen er svimlende 78 milliarder. Skattepolitisk talsmann Børge Brende prøver nå å vri seg unna tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rekke intervjuer de siste månedene har Høyres ledelse tatt til orde for å senke det norske skattenivået ned mot EU-nivå. Prislappen skulle være 40 milliarder kroner, og skatteletten skulle gis over lang tid.

I dag kan Dagbladet fortelle at den reelle prislappen på Høyres skatteløfter er nesten dobbelt så høy: 78 milliarder kroner.

Tidenes skattepakke

I et intervju i gårsdagens utgave av Økonomisk Rapport avslører nemlig Høyres skattepolitiske talsmann Børge Brende at skattenes og avgiftenes del av bruttonasjonalproduktet (BNP) med Høyre ved roret skal ned fra 49 til 42 prosent. Jobben skal gjøres i løpet av seks til åtte år.

Dagbladet har regnet på skatteløftene. Ifølge Finansdepartementet vil BNP i løpet av året komme opp i 1115 milliarder kroner. Legger vi dette beløpet til grunn for regnestykket, kommer Høyres skatteløfter årlig til å koste staten hele 78 milliarder kroner i tapte inntekter når - eller skal vi si hvis - de innfris.

Fossror

Dagbladet konfronterte i går skattepolitisk talsmann Børge Brende med hans egne uttalelser. Han vedstår at skatteandelen skal ned fra 49 til 42 prosent.

- Regnestykket er useriøst. Det er meningsløst å gjøre et slikt regnestykke. Vi vet ikke nok om utviklingen av BNP og skattenivået i EU-landene i åra framover. Det er også usikkert hva utviklingen i BNP i Norge blir. Derfor gir det ikke mening å tallfeste vår langsiktige målsetting i milliarder kroner. Vårt mål er et nivå på linje med konkurrentene i Europa.

- Hvilket tall er det da som er riktig? Hvor mange milliarder innebærer Høyres skattekutt?

- Som sagt, vi har aldri tallfestet hva vårt langsiktige mål om et skatte- og avgiftsnivå ned mot EU-nivå vil innebære.

Ansvarlige

- Men Jan Petersen har da vitterlig operert med tallet 40 milliarder kroner, og noen vil kanskje mene det er uansvarlig av et politisk parti å ikke regne ut den økonomiske virkningen av valgløftene?

- Tallet på 40 milliarder har kommet fra Arbeiderpartiet. Tallene vi bruker, som er gode og ansvarlige, finnes i våre alternative budsjetter. For inneværende år reduserte vi skattenivået med 19 milliarder kroner, sier Børge Brende til Dagbladet.

Partileder Jan Petersen har i flere intervjuer operert med skatteløftet på 40 milliarder kroner.

BENEKTER TALLENE: Skattepolitisk talsmann i Høyre, Børge Brende, mener tallene på 40 milliarder har kommet fra Arbeiderpartiet.