Høyres skatteløfter koster 78 milliarder

Surfende på gode meningsmålinger serverer Høyre skatteløfter de mener koster 40 milliarder. Sannheten er at prisen er svimlende 78 milliarder. Skattepolitisk talsmann Børge Brende prøver nå å vri seg unna tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en rekke intervjuer de siste månedene har Høyres ledelse tatt til orde for å senke det norske skattenivået ned mot EU-nivå. Prislappen skulle være 40 milliarder kroner, og skatteletten skulle gis over lang tid.

I dag kan Dagbladet fortelle at den reelle prislappen på Høyres skatteløfter er nesten dobbelt så høy: 78 milliarder kroner.

Tidenes skattepakke

I et intervju i gårsdagens utgave av Økonomisk Rapport avslører nemlig Høyres skattepolitiske talsmann Børge Brende at skattenes og avgiftenes del av bruttonasjonalproduktet (BNP) med Høyre ved roret skal ned fra 49 til 42 prosent. Jobben skal gjøres i løpet av seks til åtte år.

Dagbladet har regnet på skatteløftene. Ifølge Finansdepartementet vil BNP i løpet av året komme opp i 1115 milliarder kroner. Legger vi dette beløpet til grunn for regnestykket, kommer Høyres skatteløfter årlig til å koste staten hele 78 milliarder kroner i tapte inntekter når - eller skal vi si hvis - de innfris.

Fossror

Dagbladet konfronterte i går skattepolitisk talsmann Børge Brende med hans egne uttalelser. Han vedstår at skatteandelen skal ned fra 49 til 42 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer