Høyres sutring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når Jens Stoltenberg i går som ventet tok på seg oppdraget å danne ny regjering, faller en viktig brikke på plass i vårt nye politiske landskap. Regjeringsskiftet foregår etter vanlig oppskrift når en regjering er felt etter et kabinettsspørsmål. Det var helt korrekt av Kjell Magne Bondevik å peke på Jens Stoltenberg som ny statsminister, av den enkle grunn at Stoltenberg er parlamentarisk leder i det største partiet i den grupperingen som sørget for regjeringsskiftet. Det samme skjedde da Gro Harlem Brundtland fikk tilsvarende oppdrag da regjeringen Willoch ble felt i 1986. Men når en regjering selv kaster kortene, slik Per Borten og Jan P. Syse gjorde, kan det være naturlig at stortingspresidenten sonderer terrenget for å finne ut hvem som kan danne ny regjering med bredest mulig støtte.
  • Det er derfor oppsiktsvekkende når Høyre denne gangen mener vi burde hatt en såkalt presidentrunde. Partiets håp var visstnok å komme med i en utvidet Bondevik-regjering, fordi det er såkalt borgerlig flertall på Stortinget. Dette gjør Høyre dagen etter at partiet selv har kastet Bondevik på en sak som var helt uakseptabel for regjeringen. Trodde virkelig Høyre at partiet etter dette straks skulle bli invitert inn i varmen?
  • Fredag ble det klart at de tre sentrumspartiene fortsetter sitt samarbeid også i opposisjon, og stiller som eget regjeringsalternativ ved neste valg. Også det mislikte Høyre sterkt. For nå har alvoret gått opp for partiet. Det kan bli stående som passiv tilskuer til kampen om den politiske makten fram til valget neste år. Og sjansene for å danne en bred koalisjonsregjering neste høst, er blitt klart mindre. Kjell Magne Bondevik sier at han aldri har opplevd et så kjølig forhold til Høyre som nå.
  • Høyre var en av vinnerne i torsdagens drama. Men etterpå er det Høyre som sutrer. Enten har partiet behov for å dempe virkningen av å ha felt Bondevik, eller så har det ikke skjønt konsekvensene av sin stemmegivning. Uansett er det dårlig skuespill.