Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyresida i Frankrike gjør brakvalg

Regionalvalg i Frankrike i dag.

NEST STØRST:  Marine Le Pen og hennes Front National måtte se seg slått av tidligere president Nicolas Sarkozy og hans konservative parti UMP  under regionalvalget i Frankrike i dag, ifølge valgdagsmålingene. Her gir hun en offentlig kommentar like etter at valgdagsmålingene ble klare i kveld. Foto: Kenzo Tribouillard / Afp / Scanpix
NEST STØRST: Marine Le Pen og hennes Front National måtte se seg slått av tidligere president Nicolas Sarkozy og hans konservative parti UMP under regionalvalget i Frankrike i dag, ifølge valgdagsmålingene. Her gir hun en offentlig kommentar like etter at valgdagsmålingene ble klare i kveld. Foto: Kenzo Tribouillard / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forkant av dagens regionale valg i Frankrike fryktet mange at Marine Le Pen og hennes parti Front National (Nasjonal Front) skulle gjøre et brakvalg. Valgdagsmålingene viser at eks-president Nicolas Sarkozy og hans konservative parti UMP synes å få flest stemmer i det franske regionalvalget, med 29,9 prosent.

Marine Le Pen og hennes parti FN var forventet å få over 30 posent, men får ifølge målingene 26,3 prosent av stemmene. Mindre enn forventet, samtidig som partiet aldri har gjort et bedre lokalvalg.

Blå horisont Frankrike blir nærmest helblått, ifølge målingene. For like bak Sarkozy lurer FN, som har som mål å bli «Frankrikes største parti».

- Vi er det største partiet i Frankrike. Denne relativt store seieren til UMP viser at våre velgere stoler på oss, og at velgerstrømmen til FN ikke er så stor som folk sa på forhånd, sier Gérald Darmanin, generalsekretær i UMP, ifølge Le Monde.  

Flere velgere En av grunnene til at FN kan få færre stemmer enn forventet, er at valgdeltakelsen i Frankrike er høyere enn forventet, ifølge Le Figaro.

Det er for tidlig å si hvorfor flere franskmenn gikk til stemmeurnene i regionalvalget, men kanskje har de franske sentrumspolitikerne fått fram sitt budskap om at et stort FN vil skape problemer for Frankrike.

Ukemagasinet Economist advarte denne uka franskmennene om å stemme på Le Pens høyrepopulistiske parti. «Både venstre og høyre-sida må går hardere ut, og også avsløre, Front National», skriver magasinet og avslutter med at Le Pen vil bli en katastrofe for både «Frankrike, Europa og verden. Det er en beskjed franske politikere ikke kan gjenta for ofte», var Economists råd i forkant av valget.

Ikke skremt President Francois Hollande er fortsatt ikke populær. Sosialistpartiet ser ut til å få 21,4 prosent, ifølge målingene.  

- Jeg noterer meg at de fleste kandidatene har fått et greit resultat, og venstresiden er ikke avskrekkende langt unna høyresida. Ikke noe er dermed avgjort, sier statsminister Valls ifølge Le Monde, og viser til at franskmennene skal stemme også neste søndag. 

Regionalvalget går i to runder, og neste valgdag er neste søndag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling